Стоян Алексиев, кмет на район Северен“ в Пловдив, се оказва

...
Стоян Алексиев, кмет на район Северен“ в Пловдив, се оказва
Коментари Харесай

Пловдивчани надигат вой за корупция и схеми, свързани с кмета на район ”Северен”

Стоян Алексиев, кмет на регион „ Северен “ в Пловдив, се оказва следващият властник от ГЕРБ, който си мисли, че е недостижим и си е „ оплел кошницата “, коменитираха пред Фрог възмутени пролвидчани. Надигащата се вълна от гражданско неодобрение обаче, стимулира хората от ден на ден да приказват за порочния метод, по който се ръководи администрацията, съмнителни покупко-продажби и обвързваните компании, които печелят публични поръчки. Потърпевши от дейностите на районния кмет също към този момент не си мълчат. Всичко стига до прокуратурата, само че пък към този момент тя мълчи.
За протичащото се в града на тепетата пловдивчани описват малко по-смело от хората в страната, които живеят в по-малките обитаеми места, където кметове и партийни деятели са трансформирали във феодални владения. За такива случаи Фрог описа в Силистра и Берковица - вижте и.

Свързани компании

Според източници на Фрог по време на втория кметски мандат на Иван Тотев е Алексиев е шеф на общинското сдружение „ Паркове и градини “. Интересна се оказва и активността на компанията „ Стивал “ ООД, обвързвана с районния кмет.. Според източниците ни, сдружението е трансферирано на брата на Стоянов. Дружеството печели голям брой социална поръчка свързани с ВИК-Пловдив. Може да видите някои от тях.

Справките от комерсиалния указател показавт това:
.

.

Двойни суми за детски площадки

Ето и какво описват пловдивчани, за това по какъв начин страната заплаща по две или по какъв начин се заплаща двойно за детска площадка в пловдивския регион " Северен ".

„ Преди няколко дни кметът на регион " Северен " Стоян Алексиев подвигна цялостен детски празник около разширението на детска площадка в парк " Сърнена Гора ". Според фейсбук обява на страницата му Стоян Алексиев - кмет на регион " Северен " всичко е коствало на данъкоплатеца скромните 22 400лв. с Данък добавена стойност.

.

.

Сметката изглеждаше много солена за платените 3 детски уреди. Затова взех решение да ревизира какъв брой би ми коствало като частник да изградя същата детска площадка:

Проверка на компанията - от бърза информация в гугъл излиза, че изпълнителят Красимир Донков е един от учредителите на " ГЕРБ бизнесмени " в Пловдив през далечната 2009г. Фирмата е " Проинвест Строй " ЕООД.

От каталога, качен на уеб страницата им https://proinveststroy.com/, намирам продуктовия номер на инсталираните уреди. От уеб страницата намирам също и имейл адрес за връзка.
На отправено питане по електронната поща за ценова оферта на 3-те съоражения получавам отговор от чиновник на компанията. В отговора те ми връщат цени, както и азбучник с ценоразпис на Проинвест Строй.

От тук към този момент следва елементарна математика:
КОМБИНИРАНО ДЕТСКО СЪОРЪЖЕНИЕ PS0047-2 - 6 560.00 лева без Данък добавена стойност.
+ КЛАТУШКА DONKEYS SS0003 - 500.00 лева без Данък добавена стойност
+ВЪРТЕЛЕЖКА MINI CA0008 - 320.00 лева без Данък добавена стойност
+ Около 50кв. метра с каучокова настилка + лепило за нея - 1750лв. без Данък добавена стойност
+ Табела - 156лв. без Данък добавена стойност
/Според офертата всичко е с включен монтаж./
= ОБЩО - 10 843лв с Данък добавена стойност. (9036лв без ДДС)

Пита се къде е остатъкът от близо половината сума? На мен ми направиха оферта за близо 11 000лв., до момента в който Общината е платила 22 400лв. за същото нещо. "

.

Чака се прокуратурата да каже има ли корупция в Пловдив

За упражняването на абсурден напън в Плодив от старна на Алексиев споделя уволнената зам.-кметица Лариса Кътова. Тя приказва за корупция в районното кметство и принудата, която й оказва шефът й за сключване на контракти.

В сигнал до прокуратурата, с който Фрог разполага, се твърди, че Алексиев е встъпил в служба на 11 ноември 2019 година, а на 19 ноември задължава Кътова да организира всички публични поръчки в районната администрация на Район Северен- град Пловдив и тя да подписва контракти. Според изказванията на Кътова,

офертите са събирани персонално от районния кмет, той е избирал компании на негови доближени и е определял „ подходящите”, а от зам.-кметицата е претендирал да подписва контракти с определените от него реализатори. Кътова твърди, че, нито една от компаниите, с които е подписала контракт от 19.11.2019 насам, не е определена от нея, нито е проучвала други вероятни предложения. В сигнала до държавното обвиняване са разказани съответни случаи и сдружения, които са получили контракти.

Въпросът, който пловдивчани си задават от много време към този момент е дали прокуратурата ще реагира или ще потули сканадалните разкрития.

Ето какво още написа в детайли в сигнала:

" Подобни практики съставляват жестоко нарушаване на правилото на административната дискреция на органа провеждащ процедурите според Закон за обществените поръчки и са неглижирани по разпореждане на районния кмет Стоян Алексиев всички процедури според Закон за обществените поръчки за започване на дейности по желание и възлагане на реализатор на публични поръчки, като по оповестените данни това е довело до ощетяване на обществените средства като са заплатени доста по- високи суми от страна на Община Пловдив в интерес на непозволено определени реализатори на обществени поръчки.

На обособен ред от оповестените данни излиза наяве, че при непроведени правомерно или въобще изчезнали процедури по планиране и разрешаване и осъществяване на градежи и преустройства на разнообразни обекти, по които възложител е Община Пловдив, в частност Район Северен, са разплатени в доста динамичен проект средства на също по този начин и непозволено определени реализатори. Това значи, че под давление и заради служебни зависимости от Стоян Алексиев, избрани лица от администрацията на регион Северен при Община Пловдив са изпълнили заплащания в интерес на трети лица без да са налице нужните предпоставки изобщо- да вземем за пример без планиран, позволен и стартират съгласно Закон за устройство на територията градеж, без определен и предоставен строителен контрол, са разплатени средства на реализатори на СМР, които са работили в нарушаване на процедурата. Забележете, че такива градежи и преустройства са правени по обекти, които са обществени, на всеобщ достъп, най-вече на игрови площадки и паркове, което заради неналичието на плануване и контрол е причина за основаване на риск за здравето и живота на най- уязвимите- на децата и възрастните хора.

В разгласените данни от медиите се приказва точно за поръчката за ремонт на едно оборудване в парк „ Рибница “, което е железна структура с поликарбонатни плоскости 6 мм в зелен цвят. На обособен ред в изявленията са налице и данни за ощетяване на общинския бюджет от страна на Стоян Алексиев, като да вземем за пример металната структура с поликарбонатни плоскости 6 мм в зелен цвят, които са инсталирани на оборудване в парк „ Рибница “ и са със междинна пазарна цена от 7-8 лева на кв. м, а в офертата, която Стоян Алексиев избира и упорства да се одобри с контракт от Кътова, цената е 43 лева на кв. м. Фирмата реализатор е „ Ташев и наследник консулт “ ЕООД.

Въпреки отводите на Кътова непринудено да подпише такива контракти, това е сторила неведнъж след директни и нападателни закани от страна на Алексиев, което може да обеме състава на принудата и член 16 Наказателен кодекс. След следващ отвод да се разпишат бумаги от рода на визираните по- горе в сигнала Кътова е уволнена от Алексиев.

Считаме, че данни за детайлите на правонарушенията предмет на този сигнал могат да бъдат открити в докладната направена от Кътова до кмета Здравко Димитров, входирана в общината на 3 септември т. година

Молим да се извърши предварителна инспекция за определяне на данни дали Стоян Алеексиев в качеството си на кмет на Район Северен в град Пловдив е направил длъжностни и други закононарушения. Молим да се направи сложна инспекция на всички мероприятия на подчинената на Алексиев администрация, в които Общината като възложител е проектирала, съгласувала, разрешила и изпълнила посредством реализатори по реда на Закон за обществените поръчки градежи от всички категории за интервала от 19.11.2019 год. до днешната дата. Молим да се откри дали и по какъв начин са разгласени поръчките на Район Северен за планиране, контрол и осъществяване на СМР от всевъзможен тип, да се ревизира дали въобще са осъществявани съгласно Закон за устройство на територията планиране, контрол и осъществяване на СМР на обекти, които са с обществен достъп- паркове, площадки за деца, чешми, градини и прочие. Молим да се ревизира, какви заплащания и за кого са изпълнени от страна на Район Северен в град Пловдив към лица направили планиране, контрол и осъществяване на СМР от всевъзможен тип за интервала от 19.11.2019 год. до днешна дата, на какви учредения, дали са били налице въобще предпоставките за предписание с общинско имущество- пари, в интерес на трети лица реализатори. Молим да се ревизира дали всички определени от Стоян Алексиев и от Л.Кътова по нареждане/ насила от Алексиев за интервала от 19.11.2019 до днешната дата са свързани по какъвто и да е метод с лицата представляващи възложителя, дали е налице спор на ползи и в случай че подобен е налице дали това е съставомерно като незаконно действие при попълването на дължимите заявления от страна и на органите на власт и на третите лица изълнители.

Молим при определяне на данни за изършени закононарушения от страна на Стоян Алексиев- кмет на регион Северен в Община Пловдив, последния да се притегли към наказателна отговорност и да се накаже най- строго съгласно закона.

Молим да се вземат нужните ограничения за застраховане на сигурността на жителите с оглед данните за въведени в употреба обекти на обществен достъп / изключително паркове и площадки посещавани най-вече от деца и хора в напреднала възраст/, за които обекти не са изпъленни условията за планиране, разрешаване, контрол и осъществяване на СМР. "

Ако разполагате с информация за злоупотреби, не се колебайте да сигнализирате до Фрог Нюз на email: [email protected]

Диана Йонкова

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР