Стоунхендж, прочутият неолитен паметник, си остава все по-загадъчен отвсякога, въпреки

...
Стоунхендж, прочутият неолитен паметник, си остава все по-загадъчен отвсякога, въпреки
Коментари Харесай

Ще бъде ли разкрита скоро тайната на Стоунхендж?


Стоунхендж, фамозният неолитен монумент, си остава все по-загадъчен отвсякога, макар новите открития, които хвърлят малко повече светлина върху комплекса. Последно археолозите се натъкнаха на голям пръстен от издълбани шахти единствено на 3 километра разстояние от Стоунхендж, съобщи онлайн изданието artnet.
Археолозите от Университета на Брадфорд в Западен Йоркшир, Англия, откриват античния обект посредством Проекта за скрити обекти към Стоунхендж, който сплотява специалисти по неинвазивно геофизично изследване и отдалечено изследване дружно със експерти по английска праистория и ландшафтна археология.
Използвайки технологията за отдалечено наблюдаване за осъществяване на изследванията, екипът се заема да изследва новооткритите шахти към Стоунхендж. Те са с диаметър над 10 м. и дълбочина 5 м. Учените откриват поредност от най-малко 20 праисторически шахти, като считат, че са били доста повече. " Районът към Стоунхендж е измежду най-изследваните археологически обекти на земята и е удивително, че използването на нова технология може да докара до откриването на такава солидна праисторическа конструкция, която за момента е най-голямата във Англия ", споделя Винс Гафни, ръководител на факултета по археологически науки.
Откритата конструкция образува непълен кръг с диаметър почти 1,93 километра, концентриран около  Дюрингтън Уолс - най-голямото известно на науката каменно населено място и също заобикалящ по-малкия Уудхендж (дървена версия на Стоунхендж). Проучванията демонстрират, че няма по какъв начин структурите да са зародили естествено.Радиовъглеродното датиране на седимента допуска, че шахтите са били изкопани към 2500 година пр.н.е. Целта на структурата обаче, сходно на тази на Стоунхендж, остава мистерия, само че " тя демонстрира смисъла на Дюрингтън Уолс и желанието на неолитните общности да записват своите космологични системи на вярвания в подобен мащаб, какъвто не мислехме, че може да съществува “, казlа Гафни. Учените имат доктрина, че шахтите служели за разделяне сред света на мъртвите и живите.
Екипът е разгласил своите открития в списанието Internet Archaeology.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР