Стотици йордански ислямисти протестират в столицата срещу мирния план на

...
Стотици йордански ислямисти протестират в столицата срещу мирния план на
Коментари Харесай

Стотици йордански ислямисти протестират срещу мирния план на Тръмп

Стотици йордански ислямисти стачкуват в столицата против мирния проект на Вашингтон за преустановяване на арабско-израелския спор и да изискат от държавното управление да бойкотира конференция в Бахрейн, която ще прегледа плана, оповестява " Ройтерс ".

Излизайки от джамия Хюсеини в центъра на Аман след петъчните молебствия, протестиращите, измежду които и водачите на главното ислямистко придвижване, провело похода, скандират " Тръмп, Тръмп, махни се от нас. Йордания е устойчива и в никакъв случай няма да коленичим. "

Мирният проект или " Сделката на века " на Доналд Тръмп удари по политически нерв в Йордания, където милиони жители, потомци на палестински бежанци живеят дружно с локалните йорданци.

Макар детайлностите за тайния кротичък проект да са към момента непълни, методът на Тръмп провокира остарели страхове за всеки опит за споразумяване на спора по метод, който да удовлетворява Израел, само че се отхвърля от палестинските права за сметка на Йордания.

Протестиращите скандират лозунги против присъединяване на Аман в спонсорираната от Съединени американски щати среща в Бахрейн, която Вашингтон разгласи за икономическа интродукция на дълго чаканата мирна самодейност.

" Не на нормализиране с Израел... надолу, надолу с конференцията в Бахрейн ", викат ядосани протестиращи, които смесват проислямски песнопения и антизападна изразителност.

Въпреки че Йордания ще се причисли към конференцията, с цел да разгърне икономическата част от проекта на Тръмп, там ще бъде изпратено обръщение, че никакви парични оферти не могат да заместят политическо решение за преустановяване на окупацията на Западния бряг на Израел, разяснява формален представител.

" Дойдохме да кажем с един глас, че като Йордания ние отхвърляме семинара в Бахрейн. Срамно е за тези, които вземат участие ", изяснява Мурад ал Адайлах, началник на Ислямския фронт за деяние (IAF), политическото управление на Мюсюлманско приятелство, най-голямата опозиционна група в страната.

Докато кралството има спокойно съглашение с Израел и поддържа мощни връзки в региона на сигурността, доста йорданци възразяват против Израел и се разпознават с палестинските желания за държавност.

Някои предприемачи и чиновници обаче настояват, че Йордания може да завоюва от всеки проект за мир в Близкия изток, който дава обещание милиарди помощи и планово финансиране. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР