Стотици вярващи се събират в Бачковския манастир, за да се

...
Стотици вярващи се събират в Бачковския манастир, за да се
Коментари Харесай

Вярващи се събират заради чудодейната икона на Богородица в Бачковския манастир

Стотици вярващи се събират в Бачковския манастир, с цел да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица, която ще бъде изнесена през днешния ден от храма.

Това се случва един път в годината на втория ден от Великден. Вярва се, че тогава нейната мощ е най-голяма.

На втория ден от Възкресение Христово се организира най-старото литийно шествие у нас.
Бачковският манастир се приготвя за литийното шествие с чудотворната икона Вярва се, че на следващия ден силата на иконата на Божията майка е най-голяма
Молитвите на всички миряни са отправени към чудотворната икона на Св. Богородица, която е обкована в сребърна броня и се съхранява в дребната черква на Бачковския манастир.

В обителта не престават да идват хора от цялата страна, които слагат цвете и алено яйце пред лика на Богородица с молитва към нея.

По традиция някои прекарат нощта тук и на сутринта дружно извървятват пътя от манастира до местността Клувията с иконата на ръце, където съгласно поверието е била скрита.

Точното име на иконата е " Св. Богородица Умиление ". Тя е подарена на манастира от грузински монаси през 1311 година Според легендата иконата преди епохи е укрита в Клувията от монаси и след доста години по предаваната светлина е открита от две овчарчета. Тогава е върната в манастира, само че изчезва оттова и още веднъж е открита в същата околност. Това се повтаря три денонощия. Накрая след съновидение на един от монасите иконата е сложена от дясно на входа на църквата, тъй че всички да минават край нея.

Всяка година на втория ден от Великден, понеделник, украсена с венец от цветя летящата икона се изнася от монасите и с литийно шествие се отнася от манастира до местността Клувията. В местността има параклис, пещера и аязмо. Литийното шествие е изографисано на стена на Бачковския манастир през 1846 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР