Стотици врачани днес се събраха в митрополитския храм “Св. Николай

...
Стотици врачани днес се събраха в митрополитския храм “Св. Николай
Коментари Харесай

С архиерейска литургия бе отбелязана 150-тата годишнина на митрополитския храм във Враца

Стотици врачани през днешния ден се събраха в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”, с цел да отбележат 150-тата годишнина от неговото освещаване. Празникът стартира през вчерашния ден вечерта с всенощно бдение и петохлебие, а през днешния ден продължи с архиерейска света литургия, отслужени от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града. В бдението се включиха също свещеници от София и мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски”. Тяхното сладкогласно пеене придаде още повече церемониалност на празника. След края на светата литургия владиката напомни житието на през днешния ден чествания свети Николай. В словото си той подчертава върху всички значими моменти от живота на светеца, в които непроменяемо се вижда както Божият промисъл и поддръжка, по този начин и мощната му и непоколебима религия, и многочислените му почтени за подражателство каузи. Врачанският митрополит напомни и някои от чудесата, които са ставали с молитвеното покровителство на свети Николай.
"Много и доста са чудесата на светителя Николай и няма човек, който да не ги знае. Въпросът е откакто знаем неговото житие, откакто знаем неговите чудеса, откакто посредством неговото житие и богослужба сме очевидци на всички негови подвизи и положителни каузи, какво вършим ние? Това, което би трябвало да създадем е да подражаваме на свети Николай и на всички светии. Защото Бог ни ги разкрил точно за това да имаме техния образец, да следваме техния път, да ги призоваваме за наши помощници и ходатаи, и по този метод и ние да наследим царството Божие”, сподели в словото си Врачанският митрополит Григорий.
В края на богослужението на всички, пристигнали в храма, бяха раздадени осветени икони на свети Николай. След това владиката в съслужение със свещеници от Враца направи водосвет на централния градски площад "Христо Ботев " и поздрави всички именници и празнуващите днешния празник. Врачанският митрополит благослови и освети и никулденския рибен курбан, който бе раздаден на врачани и гостите на града.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР