Стотици украински бежанци излязоха на протест днес, а хиляди се

...
Стотици украински бежанци излязоха на протест днес, а хиляди се
Коментари Харесай

Хаос: украинските бежанци протестират, хотелиерите също са недоволни

Стотици украински бежанци излязоха на митинг през днешния ден, а хиляди се оплакват от идното им пренасяне в държавните бази. Решението да получат най-малко продължение до 15 ноември бе взето в последния миг от Министерски съвет - през вчерашния ден.

Протестиращите в Слънчев бряг са възмутени от следващото преместване и са наясно с неприятните условия в държавните бази за бежанци. Подчертават, че това ще затрудни интеграцията на тях и на децата им. Много от украинските деца таман са почнали да посещават учебно заведение и да основават контакти, други учат отдалечено и се нуждаят от добър интернет.

20 000 от украинските бежанци у нас, общо над 55 000 души, са в хотели от месеци след влизането си в България. 

Всеки емигрант, потърсил помощ от през днешния ден нататък, ще бъде насочван към държавна база. Няма никаква информация за други възможности.

Хотелиерите пък получаваха финансиране от страната за нощувките на украинците, нужна след пандемичните години и растежа на инфлацията. Но е не знаят дали би трябвало да гонят украинците и по какъв начин да го създадат, няма никаква информация от страната, показват те. 

В обществените мрежи хотелиери описват, че някои от бежанците се барикадирали в стаите си.

На някои места през днешния ден даже не са сервирани закуски на бежанците в хотелите - те късно са разбрали, че страната продължава да покрива храната на украинците у нас.

Иначе през вчерашния ден служебният министър на туризма Илин Димитров съобщи, че страната отделя обилни финансови средства, с цел да оказва помощ на бягащите от военния спор. " Дотук са изплатени близо 523 млн. лв., като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а останалите – по европейски стратегии и фондове, които са преструктурирани. Важно е да сме наясно с опциите си. Не оставяме никого на улицата ", твърди Димитров.

Той увери хотелиерите, настанили украински жители, че ще им бъдат изплатени всички суми и изясни какъв ще бъде механизмът за това. До края на тази седмица трябвало да бъдат входирани, в това число и за септември, всички безспорни заплащания. Оттук нататък програмата ще бъде отворена, в границите на 15 дни, хотелиерите, които страната е счела, че не са си изпълнили съзнателно работата и не са си получили парите, да подадат тъжби.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР