Стотици участъци на речните корита у нас са рискови заради

...
Стотици участъци на речните корита у нас са рискови заради
Коментари Харесай

Стотици рискови участъци по речните корита у нас констатира МОСВ

Стотици сектори на речните корита у нас са рискови поради скъсани насипи или други нарушавания, установи инспекция на Министерство на околната среда и водите. Рисковите обекти ще бъдат систематизирани в отчет и предадени на регионалните шефове и на общините, съобщи в " Денят стартира " служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Проверката на басейновите дирекции е обхванала всички реки у нас като проблематичните сектори са приоритизирани според от степента на риска, който основават.

" За някои от тях към този момент са давани наставления и който не ги е извършил, ще бъде глобен ", посочи екоминистърът.

Предстоят и нови рокади в управленията на районните екоинспекции идната седмица. Целта е да се усъвършенства контролната активност. Карамфилова даде за образец работата на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Маришкия басейн като посочи, че след първите смени по върховете на инспекциите, има фрапантно повишаване на инспекциите и на откритите нарушавания, а в резултат на инспекциите някои от огромните горивни съоръжения към този момент са в развой на ремонт.

" За година са били направени 98 инспекции. Само за месец и половина сме направили към 50 инспекции в Маришкия басейн. За година преди този момент са установени 15 нарушавания, а за месец и половина – 12. Много е значимо първо да си създадем контрола от вътрешната страна, второ - да се пресечен зависимости, в случай че има подозрения, трето – с помощта на рокадите - резултатите са налице ", посочи тя.

Напредва и работата по затварянето на рисковите сметища, означи Карамфилова. От 8 останали депа, които не дават отговор на европейските правила, към края на септември са затворени 3, а до края на този месец се чака да бъдат рекултивирани още две. Останалите три се намират в сектори с сложен терен и проблеми в инфраструктурата и най-ранния период за затварянето им е към края на годината.

Над 3,5 милиарда са планувани по новата Оперативна програма " Околна среда ", която беше утвърдена от Европейска комисия предходната седмица. Над 700 млн. от тях ще бъдат отделени за подобряването на камеството на въздуха в 21 общини с най-проблемни индикатори. Освен че ще продължат дейностите по замяна на отоплителните уреди на семействата, е планувано и построяването на местни ТЕЦ-ове.

Над 1,5 милиарда от парите по програмата са планувани за вложения във ВиК бранша, над 600 млн. за боклуци и кръгова стопанска система, а други 440 млн. за съоръжение на пожарните служби за битка с горски пожари и наводнения. Предвидени са и средства за подсилване на системата за ранно предизвестие и за озеленяване.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР