Стотици централноамерикански мигранти, вървящи по стъпките многохилядния керван, който вече

...
Стотици централноамерикански мигранти, вървящи по стъпките многохилядния керван, който вече
Коментари Харесай

Втора група от централноамерикански мигранти влезе в Мексико от Гватемала

Стотици централноамерикански мигранти, вървящи по стъпките многохилядния кортеж, който към този момент е на мексиканска територия и напредва към границата със Съединени американски щати, влязоха през миналата нощ в Мексико от Гватемала, като прекосиха река Сучиате, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП.

Докато хората се бореха с буйните води, полицейски хеликоптер кръжеше ниско над тях, явно пробвайки се с въздушната вълна от роторите да ги обезкуражи и да ги накара да се откажат. Според гватемалския ефирен канал Ноти7 най-малко един мигрант се е удавил. На мексиканския бряг мигрантите бяха заобиколени и ескортирани от униформени служители на реда. При прекосяването на първата група в неделя вечер на моста над реката избухна принуждение, при което мигрантите хвърляха камъни и други предмети по служителите на реда. Един мигрант умря от рана в главата, въпреки че повода не е открита. Втората група, която е доста по-малка от първата, която щурмува граничния мост в неделя, късно през вчерашния ден се добра до мексиканския граничен град Сиудад Идалго, откъдето има намерение през днешния ден да продължи похода си.

В същото време в Южно Мексико главният кортеж продължи да напредва към Съединени американски щати, до момента в който Пентагонът разгласи, че ще изпрати 5200 бойци на действителна работа на границата с Мексико. Там към този момент са ситуирани повече от 2000 военни от Националната армия. Сега керванът наброява към 4000 души, само че броят им последователно се топи. По-рано тази година единствено към 200 души от кортеж от 1000 мигранти стигнаха до границата сред Тихуана и Сан Диего.

Вчера потокът от хора се точеше по шосето от град Тапанатепек към град Нилтепек, на към 50 км на северозапад. Патрулни коли на федералната мексиканска полиция постепенно караха около тях. Стотина мигранти, подредени на опашка на паркинга пред бензиностанция, чакаха някой камион да ги вземе на стоп. Кметът на градчето Санатепек съобщи, че локалните поданици са организирали рейс и няколко камиона, които да возят дамите и децата. На събирателен пункт край града някои мигранти се събираха, с цел да молят за помощ да се върнат в Хондурас, откъдето са множеството от хората в кервана. Изтощени от многодневното вървене и обезкуражени от оставащия дълъг път и неприятното държание на някои от спътниците им, мнозина отпадат от кервана, който първоначално наброяваше над 7000 индивида.

Виктор Аргета, 54-годишен, от Хондурас, описа, че със брачната половинка му прекарали две нощи на моста сред Текун Уман (Гватемала) и Сиудад Идалго (Мексико), преди в последна сметка да прекосят реката със сал. Вътрешното министерство на Гватемала съобщи, че служители на реда са ранени, когато в неделя мигрантите си пробиха път през бариерите на гватемалската част на моста. Мексиканските управляващи обявиха, че мигрантите са атакували служителите на реда с камъни, стъклени бутилки и бомбички, когато щурмуваха портала на мексиканската страна и бяха отблъснати, а някои носели оръжие.

Мексиканският министър на вътрешните работи Алфонсо Наварете Прида изрази страдание от "втория принудителен опит за взлом на границата " и упрекна мигрантите, че преднамерено слагат начело възрастни дами и деца, излагайки ги на риск да бъдат премазани. Мексиканската държавна Национална комисия по човешките права стартира следствие на потреблението на хеликоптера, а вътрешното министерство заяви, че двама хондурасци на възраст 17 и 22 години са задържани през вчерашния ден, откакто единият се опитал да стреля по служители на реда в град Инасио Сарагоса, покрай граничиня пункт Идалго. Неговият револвер Глок засякъл и никой не е потърпевш.

Мексиканските управляващи оповестиха, че са издали краткотрайни идентификационни номера на над 300 мигранти, които ще им разрешат да останат и да работят в мексико. Общо 1895 са подали молба за статут на бежански статут в Мексико, а стотици са приели помощ за връщане в родината. Салвадорската миграционна организация заяви, че групата от салвадорци, в това число десетки деца, които са минали легално в Гватемала в неделя, наброява към 500 души. Някои централнмерикански страни имат между тях гранични съглашения, позволяващи на жителите им да минават в другата страна единствено с карти за идентичност, само че паспорти и визи наложително се изискват, с цел да се влезе легално в Мексико.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР