Стотици ценни произведения на изкуството и части от старинни мебели

...
Стотици ценни произведения на изкуството и части от старинни мебели
Коментари Харесай

Стотици ценни произведения на изкуството и части от старинни мебели изчезнаха мистериозно от Елисейския дворец

Стотици скъпи творби на изкуството и елементи от старинни мебели са изчезнали мистериозно от Елисейския замък. Френската полиция проверява случая, предава английският в. " Тhe Telegraph ".

700-те изчезнали предмета включват бронзови статуи и статуетки, имперски столове, реставрирана маса за вечеря от 19-и век, фотьойл от 18-и век и килими от 17-ото столетие.  Разследващите не са сигурни дали движимостите са преместени, забравени в някой склад или откраднати.

През последните 7 година Елисейският замък насочи 81 обвинявания в хипотетични обири на 122 статуи, картини или фотоси, елементи от мебели и други над 500 предмета, за които се счита, че костват десетки хиляди евро.

" Има шокиращо равнище на безгрижие при следенето на движимостите. Те не са взети от аукционна къща или частен апартамент, само че от президентската публична резиденция, където сигурността е извънредно висока. Разследващите ще ревизират дали те не са били откраднати от хора от личния състав ", споделя неназован източник от полицията, представен от вестника. 

Париж е прочут с кражбите на бижута, които стават там, само че изгубването на толкоз доста скъпи исторически и културни артефакти от публична резиденция е засрамващо за политическата институция, разяснява изданието.

По-рано този месец полицията разгласи, че проверява хипотетична кражба на седем произведения от Елисейския замък, само че в този момент се оказва, че изчезналите предмети са неведнъж повече. Ако се включат и съдовете, описът с изчезнали предмети ще наброява 57 165, в случай че всяка паница и чаша се преброят настрана. Наскоро порцеланов комплект за сервиране, обявен за продажба eBay през 2014 година, бе разпознат като част от комплект, принадлежащ на френския президент Рене Коти през 50-те години на предишния век.

Елисейският замък не е единствената президентска резиденция във Франция с този проблем. Такива случаи има във версайската вила " Ла Лентерн ", Форт Брегансон на Средиземноморското крайбрежие, където президентът Еманюел Макрон одобри английския министър-председател Тереза Мей предишното лято. Крадците евентуално са се възползвали от неналичието на в детайли изложение на предметите и най-много на сервизите за хранене, приборите и елементарно портативните обекти, като да вземем за пример столове.

Миналата година семейство Макрон бяха въвлечени в скандал поради новите сервизи, които поръчаха, с цел да заменят употребяваните от десетилетия. Техните дейности целяха ободряване на ситуацията в Елисейския замък.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР