Стотици тонове балирани отпадъци са разтоварени в навечерието на коледните

...
Стотици тонове балирани отпадъци са разтоварени в навечерието на коледните
Коментари Харесай

Екоактивисти алармират за стотици тонове балирани отпадъци на пристанище Варна

Стотици тонове балирани боклуци са разтоварени в навечерието на коледните празници на пристанище Варна. Снимки в обществените мрежи провокираха отвращение измежду природозащитниците.

На 21 декември на пристанище Варна – Запад от Англия идват два кораба със стотици бали модифицирани боклуци. Товарът се изнася с камиони и влакове. За пристанището това е общоприет товар като всички други.
Снимка: btvnovinite.bg

Според управата на пристанището това не са отпадъци, а твърдо гориво за потребностите на получателя. Товарът е за два от циментовите фабрики у нас. Законодателството ги задължава да употребяват като гориво модифицирани неорганични боклуци, с цел да понижат парниковите излъчвания.

„ Ние заменяме обичайните горива като въглища с различни горива, създадени от твърди битови боклуци. В България за жалост няма задоволителен брой съоръжения, които да създават този вид гориво”, разяснява Ивайла Василева,мениджър стабилно развиване на циментов цех Девня.
Снимка: btvnovinite.bg

Проверка на Регионална инспекция за опазване на околната среда не откри нарушавания в транспорта. За екоорганизации обаче вносът и изгарянето на боклуци от чужбина не са природосъобразни.

„ При самото оползотворяване на този вид горива, с изключение на прецизния емисионен надзор не се образуват остатъчни материали като пепели, които да замърсяват околната среда”, допълниха от управата на завода в Девня.

През 2017 година на българските черноморски пристанища са разтоварени към 50 хил тона модифицирани боклуци, сподели информация на bTV в екоминистерството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР