Фалшиви експерти, възхваляващи правителството на Бангладеш в медиите преди избори: разследване на AFP

...
Стотици статии, възхваляващи политиките на правителството на Бангладеш, очевидно от
Коментари Харесай

Стотици статии, възхваляващи политиките на правителството на Бангладеш, очевидно от независими експерти, се появиха в национални и международни медии, но авторите имат съмнителни акредитации, фалшиви снимки и може дори не съществуват, установи разследване на информационната агенция AFP.

Коментатори казват, че това е доказателство за продължителна кампания за дезинформация от неизвестни участници преди изборите, които трябва да се проведат в края на януари, но изглежда, че целта е да облагодетелства правителството на премиера Шейх Хасина.

Такива статии са публикувани от китайската държавна информационна агенция Xinhua, водещи медии в цяла Азия и цитирани от South Asia Brief на базираното във Вашингтон списание Foreign Policy.

Правозащитни групи и чужди сили, включително Съединените щати, отдавна изразяват загриженост относно усилията на правителството на Хасина да заглуши критиката и да изкорени политическото несъгласие.

AFP установи, че имена, формиращи мрежа от така наречени експерти, произвеждат редовни статии, като някои се представят за академици от водещи световни университети, някои използват откраднати снимки на главата, а други измислят цитати от истински анализатори.

>

„Това е координирана операция за влияние“, каза А ал-Мамун, професор по журналистика в университета Раджшахи в Бангладеш. „Тези статии основно насърчават разкази, които са благоприятни за сегашното правителство на Бангладеш.“

Вълна от статии се появи онлайн около септември 2022 г., когато външното министерство на Бангладеш отправи призив за „добри колумнисти“ за противодействие на негативната „пропаганда“.

Франс прес изпрати многобройни искания за коментар до висши служители на външното министерство и министерството на информацията на Бангладеш, но не получи отговор. Министърът на външните работи A K Abdul Momen каза пред AFP, че „няма достатъчно време“ за коментар.

Няма записи

AFP каза, че е анализирала повече от 700 статии, публикувани в най-малко 60 местни и международни новинарски сайта с имена, приписани на 35 имена, всички от които се появиха за първи път онлайн миналата година.

Статиите в голяма степен подкрепят разкази, прокарвани от Дака, като някои са публикувани на уебсайтове на правителството на Бангладеш.

Мнозина са твърдо про-Пекин и ожесточено критикуват Вашингтон – който отправи строги предупреждения към Дака за необходимостта от свободни и честни избори.

Въпреки че не беше възможно да се докаже дали 35-те имена, разследвани от АФП, са истински, не можеше да бъде открито присъствие онлайн освен статиите им, никой няма видим профил в социалните медии и никой не е публикувал научни статии в академични списания.< /p>

Поне 17 от 35-те заявени връзки към големи западни и азиатски университети, но репортерите на AFP за цифрова проверка не откриха записи за тях.

Осем големи университета потвърдиха, че никога не са чували за девет от авторите, за които се твърди, че работят за тях, включително Университета на Делауеър в САЩ, Канадския университет в Торонто, Швейцарския университет в Люцерн и Националния университет на Сингапур.

„Проверихме училищните си досиета и не открихме името му в нашите списъци“, каза индийският университет „Джавахарлал Неру“ за един предполагаем писател, който твърди, че има връзки.

Снимките на главата на осем от докладваните колумнисти принадлежат на други хора, включително популярен моден влиятелен човек в индийските социални медии.

AFP откри и примери, при които една и съща статия е публикувана с различни имена на английски и бенгалски.

Сред имената е Дорийн Чоудхури, привидно усърдна колумнистка, която е написала най-малко 60 статии, възхваляващи правителството на Дака, подкрепяйки нарастващите връзки с Китай и предупреждавайки, че насилието с оръжие в САЩ е „заплаха за човешките права“.

Снимката на Чоудхури е взета от индийски актьор, докато университетът в Грьонинген в Холандия – където Чоудхури според съобщенията е докторант по политика – заяви, че няма данни за нея.

AFP получи отговор от имейл адреса, посочен под статиите, в който се казва, че Chowdhury е „псевдоним, за да се избегнат опасения за сигурността“, но авторът на имейла отказа да предостави истинска самоличност или да обясни използването на фалшива снимка.

>


„Изцяло изфабрикуван“

Фумико Ямада, чиито статии са публикувани в издания, включително Bangkok Post и блог на London School of Economics, е представена като специалист по изследвания на Бангладеш в австралийския университет в Мелбърн.

Франс прес обаче установи, че там няма записи за нея и че „Изследвания на Бангладеш“ не е конкретна изследователска област.

Статиите, приписвани на Ямада, варират от възхвала на „жизненоважния съвет“ на Хасина до взривяване на „двойните стандарти на Вашингтон спрямо демокрацията и човешките права на другите чрез непрестанна намеса във вътрешните им работи“.

Други статии включват фалшиви цитати от истински експерти.

Джерард Маккарти, професор в Международния институт за социални изследвания в Холандия, каза, че „напълно изфабрикувани“ цитати, приписвани на него, са използвани в статия, осъждаща „западното двуличие“ спрямо Мианмар, написана под авторския ред Prithwi Raj Chaturvedi.< /p>

Редактори на вестници казаха, че са отпечатали статии добросъвестно, след като са прочели академичния им опит и са ги видели публикувани другаде.

„Ние се доверихме на пълномощията“, каза Мубин С Хан, редактор на темата на Dhaka’s Business Standard.

Редакторът на всекидневника New Age в Бангладеш Нурул Кабир каза, че в началото на 2023 г. са му били изпратени множество коментари, „предимно по теми като отношенията на Бангладеш с Индия, Китай и САЩ“.

По-късно той спря да ги публикува, опасявайки се, че са „наемни писатели“, тласкани от „привлечени“ интереси, но беше шокиран да научи, че изглеждат измислени.

„Трябваше да бъда малко по-съзнателен в тази епоха на дезинформация и пропаганда относно проверката на самоличността на писателите“, каза той.


Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР