Стотици собственици и ползватели на земи от Северозапада протестират заради

...
Стотици собственици и ползватели на земи от Северозапада протестират заради
Коментари Харесай

Вратичка в закона позволява наемане на земи от лица без права върху имота

Стотици притежатели и ползватели на земи от Северозапада стачкуват поради наредба в Закона за отговорностите и договорите, която разрешава контракт за наем с лице, което няма никакви права върху парцела.

Земеделски производители от община Вълчедръм изненадващо научили, че за обработваните от тях земи – за които имат контракти за наем със притежателите, има други контракти – единствено сред компании и без притежател.

„ Договорът се подписва не сред притежател и компанията, а сред тях си, те подписват контракт за непозната земя, разбирате ли? Те нямат никакво отношение, нямат пълномощие, нямат нищо! “, сподели пред bTV Юлия Стамова, която е аграрни производител.

Според пострадалите малката врата е в тълкуването на наредба в Закона за отговорностите и договорите, съгласно която може контракт за наем за три години да се подписа и от несобственик или съсобственик на парцелите.

„ В община Вълчедръм по този начин са отдадени към 5000 или 6000 декара… Без разрешението на притежателите “, регистрира различен производител – Мартина Кьосина.

Тези компании ще вземат дотацията на тези декари, от една страна, и по 30 лв. декара от нас, като ни предложи контракт за наем посредством пренаемане, разяснява Светлозар Миланов, притежател на земя.

Казусът предизвика среща с депутати, регионалния шеф и чиновници от земеделската работа. Проблемът визира и земи в община Якимово.

Ощетените са сезирали прокуратурата и приготвят групов иск за преустановяване на новите контракти. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР