Стотици смелчаци влизат в ледени води да спасяват кръста. Може

...
Стотици смелчаци влизат в ледени води да спасяват кръста. Може
Коментари Харесай

Стотици смелчаци влизат в ледени води да „спасяват” кръста


Стотици смелчаци влизат в ледени води да „ избавят ” кръста. Може би най-зрелищна и впечатляваща е традицията в Калофер.
На 6 януари в цялата страна ще бъдат
отслужени водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. Момчета и мъже от цяла България ще вземат участие в ритуала по изваждане на Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни, тъй като който го извади, бива цветущ и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и огромен благодат. Ако пък времето е студено и изсъхнало, се приема
като знак за плодородна и добра година.
Може би най-зрелищна и впечатляваща е традицията в Калофер. Рамо до рамо калоферци се хващат и нагазват във водата, с цел да я накарат да „ заври ”, пеят песни, а гайдарите ги съпровождат. В другия завършек на града влиза друга група. Едните не желаят в мъжкото хоро „ пришълци ”, бранят хорото да е единствено от калоферци. В годините обаче
мъжкото хоро притегля българи от цялата страна.
6-годишният Мартин хвана кръста тази година в ледените води на Тунджа. Мартин е на 6 година Миналогодишният притежател на кръста Теодор е на 2 година и 6 месеца, той също участваше през днешния ден в ритуала, както и още 4-5 деца, съобщи кореспондентът на БГНЕС. По традиция кръстът се дава на един от дребните участници в Мъжкото хоро в Калофер.
Точно 5 минути преди 8 часа сутринта,
млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За годишния обред, в града на Ботев са пристигнали хора от съвсем цяла България.

Стотици са феновете на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и национални хора потегли към Черковския мост на река Тунджа.
Мъжете пеят песента „ Залюбиела е Василка “.
По традиция в ледените води на реката първо влизат локалните, а по-късно и искащите от гостите.

И тази година лед и сняг няма, само че водите на реката са задоволително студени, с цел да пречистят и калят смелчаците.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР