Стотици служители на НАП започват мащабни проверки по морето50 000

...
Стотици служители на НАП започват мащабни проверки по морето50 000
Коментари Харесай

50 000 стават данъчни - проверяват касови бележки онлайн

Стотици чиновници на Национална агенция за приходите стартират огромни инспекции по морето

50 000 души, изтеглили мобилното приложение на Национална агенция за приходите, което разрешава сканиране на QR кода на всяка касова записка, могат да се включат в наблюдението за отчитане на доходи. Чрез приложението те могат да ревизират персонално дали касовата записка е същинска, оповестиха от Национална агенция за приходите. От там напомнят, че и тази година неиздаването на касова записка се глоби неотложно със запечатване на комерсиалния обект, с изключение на нормалната санкция.

Основната цел на проверяващите остава насърчаването на доброволното съблюдаване на данъчните условия, съобщи изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова, която събра в Бургас управителният състав и чиновници от бургаската териториална конструкция, звеното „ Фискален надзор “, дирекция „ Обжалване и данъчно-осигурителна процедура “ и териториалните шефове от страната, с цел да обсъдят проект за контролните дейности по Черноморието.

Стотици данъчни инспектори, взаимно с други държавни органи, стартират лятната контролна акция по морето. Основният акцент на проверяващите ще е отчитането на обороти и издаване на касови бележки.

„ Целта ни през лятото на 2019 година е да имаме по-добро съблюдаване на данъчно-осигурителните правила по Черноморието. Контролът не е самоцел, нито количеството актове и наказателни постановения, по-важно за нас е да пораства делът на бизнеса, който честно съблюдава закона “, разяснява Галя Димитрова.

Тя подчертава и на значимостта при осъществяване на служебните си отговорности чиновниците на Национална агенция за приходите да внушават доверие. Контролните дейности с изключение на дисциплиниращ резултат способстват и за основаването на равнопоставена и почтена бизнес среда. „ Не би трябвало и няма да допуснем неспазващият разпоредбите и законите да бъде в по-добра позиция от правилния поданик “, бе безапелационен изпълнителният шеф на Националната организация за приходите.

От приходното ведомство още веднъж ще употребяват отдалечената връзка на всеки касов уред със сървърите си, с цел да откриват рискови търговци, чиито продажби доста се разграничават от нормалните. Софтуерът на данъчните автоматизирано прави оценка междинните обороти по действия и райони и групира тези търговци, чиито доходи са доста по-различни от междинните.

Освен хотели, заведения за хранене, питейни заведения, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени тържища и борси, които доставят хотелите с храни и питиета, допълват от Национална агенция за приходите. През тази година данъчните ще ревизират също апартхотелите, както и туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието, както и отговорностите на работодателите за обезпечаване на личния състав във всички сектори.

В инспекциите, които ще обзет цялото Черноморско крайбрежие, а освен огромните курорти, ще вземат участие инспекторите на звеното „ Фискален надзор “. Част от инспекциите ще са на правилото „ скришен клиент “, само че по едно и също време с това ще патрулират и взаимни екипи на Национална агенция за приходите и правоохранителните органи с отличителни знаци. За високорисковите обекти като заведения и нощни заведения, ще бъде прилаган и методът навън наблюдаване в продължение на дни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР