Стотици шофьори тази сутрин бяха изненадани от поредната промяна в

...
Стотици шофьори тази сутрин бяха изненадани от поредната промяна в
Коментари Харесай

МВР пак промени правилата за минаване през КПП

Стотици водачи тази заран бяха сюрпризирани от следващата смяна в разпоредбите за прекосяване през контролно-пропускателните пунктове към регионалните центрове. От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи обясниха за " Сега ", че към този момент се постанова жителите да разполагат с уверение за сегашен адрес, издадено от съответния кмет, с което да потвърдят, че фактически живеят в града, в който отиват. Нотариален акт за благосъстоятелност също ще служи за влизане през пункта. Причината за новите условия била, че прекалено много хора лъжат за сегашния си адрес.

Освен това жителите ще би трябвало да показват здравно направление, в случай че повода за пътуването им е неотложна здравна помощ. От Министерство на вътрешните работи показаха, че са дали задоволително време на хората да се снабдят с нужните документи като уверение за сегашен адрес. Не е ясно обаче по-какъв метод ще се потвърждава, че влизаш в регионалния град, с цел да полагаш грижи за възрастен родственик.

За хаоса по КПП-тата алармираха редица читатели на " Сега ". Собственик на сервиз в Горна Малина, който пътува всекидневно от София до такава степен, описа, че при всяко минаване на пункта му желаят друг документ. Първоначално излизането и влизането в столицата ставало само със служебна записка. След което почнали да му желаят и декларация. Няколко дни по-късно обаче чиновниците на пункта не запомнили за декларацията и желали само записка от шеф и персонална карта. Вечерта пък го пускали да премине единствено, тъй като колата му е със софийска регистрация.

Декларацията за прекосяване през пунктовете бе въведена на 21 март, а от този момент условията в нея се трансформираха няколко пъти. Първо тя се попълняше собственоръчно и единствено се показваше на контролно-пропусквателен пункт. После стартира да се изисква легализация от шеф. След това Министерство на вътрешните работи   промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и стартира да се изисква служебна записка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия.  Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта. Необходими са и спомагателни документи, с които доказваш задачата на пътуването или сегашния си адрес.

Преди седмица министърът на опазването на здравето издаде нарочна заповед, с която бе оповестено, че се облекчава влизането и излизането от регионалните центрове.  Причина за пътуването вече може да е и необходимост от полагане на грижи за родственици или близки,  когато обитаемото място, в което живеят, е друго от непрекъснатия или сегашен адрес на пътуващия, както и нужда от снабдяване със артикули от първа нужда. Последното важи, когато на съответното място няма търговски обекти и аптеки.

ЛИЧНИ ДАННИ

Декларациите, които полицията събира от жителите при прекосяването през контролно-пропускателните пунктове (КПП) към регионалните центрове, би трябвало да бъдат унищожени след привършване на мярката за ограничение на придвижването. Това изясни пред " Сега " ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Той напомни, че главен принцип в закона е, че събирането на персонални данни би трябвало да става с съответна цел. С премахването на контролно-пропусквателен пункт тази нужда отпада. Това автоматизирано значи, че декларациите на стотици хиляди души би трябвало да бъдат унищожени.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР