Стотици шофьори на стари автомобили може да задръстят гишетата на

...
Стотици шофьори на стари автомобили може да задръстят гишетата на
Коментари Харесай

Ад в КАТ с новия данък МПС!

Стотици водачи на остарели коли може да задръстят гишетата на КАТ, откакто влезе в действие новият налог МПС, признат през вчерашния ден от общинските съветници. Причината е, че в случай че притежателите желаят да употребяват понижение от данъка, а в огромния ваучър на колата не е разказан евро класът на мотора, ще би трябвало возилото да бъде пререгистрирано.

С 10 % по-голям налог МПС ще заплащат притежателите на старите коли в Пловдив, реши на сесията си локалният парламент. Ако до момента са внасяли 100 лв., тази година сметката ще се завиши с коефициент 1,1 и надлежно ще стане 110 лв.. Промените в общинската разпоредба бяха гласувани по предложение на администрацията. Данъкът към този момент ще се начислява с коефициент за екологичност, който беше въведен със закон от Народното събрание на правилото - който замърсява въздуха, заплаща повече пари.

За коли с мотор Евро 1 и 2 досегашната сума се качва нагоре също с 10 на 100. За коли с Евро 3 няма смяна, а за по-екологичните ще има понижение: за Евро 4 - 10%, за Евро 5 - 20%, за Евро 6 - 40%. Намаление е планувано за мотопеди и мотоциклети - 20% за Евро 4, а за по-висок клас - 60%. Намалява се и данъкът за рейсове и товарни коли - с 20% за Евро 4 и с 50% за по-горен екологичен клас.

Дани Каназирева от " Съюз за Пловдив " съобщи, че даже и с тази смяна пловдивчани още веднъж ще заплащат по-висок налог МПС в съпоставяне със София, Бургас, Стара Загора. Тя предложи налогът да се изравни най-малко с равнищата в София, само че болшинството в Общинския съвет не я поддържа. Според Каназирева новата цена няма да способства за по-чист въздух и предизвести, че ще настане пъкъл, тъй като всички коли преди 2015 година, за които няма данни в електронните масиви на КАТ, ще би трябвало да се пререгистрират.

Цвета Попова, началник на Общинската дирекция " Местни налози и такси ", посочи, че единствено притежателите на коли, в чийто ваучър не е вписан екологичен клас, а го имат, би трябвало да изискат от КАТ да се издаде нов, в случай че желаят да употребяват понижение. В случай че не го създадат или колата е доста остаряла, ще им се начислява от горната страна коефициент 1,1. " Това значи, че би трябвало да смениш талона, което ще коства 50 - 60 лв. ", означи Иван Петков (БСП). Ако в талона е записано еврото, няма потребност да се върви в КАТ, изясни още Цвета Попова и добави, че данните ще се изпращат в Дирекцията.

" Дали по тази логичност няма да се вдигне и налог здания за хората, които се отопляват на твърдо гориво ", риторично попита доцент Ангел Иванов (БСП). Според данните от проучването главната причина за мръсния въздух е потреблението на въглища и дърва. Божидар Здравков (ДСБ) разяснява, че е разумно замърсителят на въздуха да заплаща, само че се усъмни, че по-високият налог за старите коли ще докара до позитивен резултат. " Не сме Германия, където, като закъса стопанската система, държавното управление споделя: купувайте нови коли ", репликира Здравков.

Според Петя Манева (БСП) още веднъж се бърка в джоба на българския жител. Слави Георгиев (Патриотичен фронт) пък напомни уравновесената политика с локалните налози и такси, в това число за детските градини и ясли, при кмета Славчо Атанасов. " Като дойдохте на власт през 2011 година, тотално я нарушихте. Многократно внасяхме оферти да се върнат предходните равнища на локалните налози и такси, с цел да има правдивост, само че тази обществена политика към този момент мъчно може да бъде възобновена ", заключи Слави Георгиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР