Стотици секретни документи на австралийското правителство, заключени в стар шкаф,

...
Стотици секретни документи на австралийското правителство, заключени в стар шкаф,
Коментари Харесай

Скандал разтресе Австралия! Супер секретни документи се появиха на разпродажба за мебели


Стотици секретни документи на австралийското държавно управление, заключени в остарял долап, се озоваха на ликвидация за използвани мебели в австралийския град Канбера, оповестява ABC и Блиц.

Един от клиентите на магазина си закупил два тежки шкафа, които нямали ключове. Изминали месеци, преди мъжът да реши да разбие ключалките. Когато го направил и отворил вратите на мебелите, той с удивление открил, че в тях има документи, обхващащи интервал от към 10 години.

Хилядите страници описвали работата на пет предходни австралийски държавни управления. Почти всеки документ бил с гриф „ секретно ”, на някои даже пишело „ строго секретно ”, а други били предопределени „ единствено за очите на жителите на Австралия ”.

Телевизионният канал отбелязва, че това е едно от най-мащабните приключвания на секретна информация в историята на страната. Откритите папки съдържали детайлна информация и за други нарушавания в областта на сигурността, да вземем за пример по какъв начин в интервала 2008-2013 година австралийската полиция е изгубила към 400 документа, принадлежали на комитета по национална сигурност.

Находката свидетелства и за това, че към 200 документа са били оставени в офиса на министър Пени Уонг, откакто австралийската Лейбъристка партия е изгубила изборите през 2013-а. В 195 документа се съдържа информация за проектите „ по защита в Близкия изток, актуализирана информация, касаеща войната в Афганистан, разследваща информация и елементи от контратерористични интервенции ”.

Важните бумаги свидетелстват и за това, че през 2007 година комитетът по национална сигурност на някогашния министър председател Джон Хауърд  е обсъждал анулацията на „ неограниченото право да запазиш безмълвие при полицейски разпит ”.   Правителството на Австралия разгласи, че е почнало следствие по случая. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР