Стотици секретни документи бяха открити от новия собственик на стар

...
Стотици секретни документи бяха открити от новия собственик на стар
Коментари Харесай

Шкаф със секретни документи се оказа в магазин за мебели на старо в Австралия

Стотици секретни документи бяха открити от новия притежател на остарял долап, платен за няколко $ в магазин за мебели втора употреба в Канбера.

Документите били заключени в шкаф-класьор и стояли там месеци наред преди притежателят да реши да разбие ключалката. Той предал досиетата на Ей Би Си – главната новинарска медия в Австралия, която пази в загадка самоличността му.

Според френския „ Фигаро “ става дума за най-голямото приключване на поверителна информация в Австралия.

Ей Би Си прецизира, че досиетата се отнасят за последните 5 държавни управления, т.е. за последните десетина години и съвсем всички са класифицирани за 20 години. Откъси от документите бяха оповестени на уеб страницата на медията. В един от тях се приказва за стратегия за изолираност на жилища, стартирана през 2009 година, която по-късно се оказа пагубна. Държавата раздаде компенсации от 750 $ на домакинство по стратегия за енергийна успеваемост. Повече от 187 къщи обаче се подпалиха и изгоряха, а четирима служащи починаха по време на работа. Поверителни отчети предизвестяват за „ сериозните опасности “ от програмата. Информацията е стигнала до двама министър председатели поредно – Кевин Ръд и Джулия Гилърд.

Документите разкриват и, че федералната полиция е изгубила близо 400 „ чувствителни “ досието сред 2008 и 2013 съгласно отчет, обвързван с вътрешната сигурност, защитата и разузнаването.

Заедно с това има и друга деликатна информация, в това число за изпращането на военни елементи в Афганистан, програмата за сигурност по границите, разнообразни антитерористични интервенции.

Австралийските институции от време на време се освобождават от старите мебели и ги продават на оказионни магазини. Ей Би Си отбелязва, че шкафчето с секрети е можело да бъде купено от всекиго, освен от австралийци. Медията решила да разгласява част от досиетата, с цел да покаже какъв брой значими са данните и какъв брой безгрижно се отнасят отговарящите за сигурността на страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР