Стотици се забавляваха, когато тримата финалисти на слонски конкурс за

...
Стотици се забавляваха, когато тримата финалисти на слонски конкурс за
Коментари Харесай

Фестивал на слоновете в Непал

Стотици се забавляваха, когато тримата финалисти на слонски конкурс за хубост излязоха по средата на терена и подвигнаха изрисуваните си хоботи към съдиите – знак на всичко, което възхвалява и жигосва на годишния фестивал на слоновете в Непал.

С нокти на краката, боядисани в алено и лотос на хобота си, 35-годишната Буфкали взе трофея в края на 9-дневния фестивал, който приключва през днешния ден.

Но до момента в който слоновете бяха преценявани какъв брой добре са украсени и облечени, чиновници трябваше да ревизират също главите и ушите им за признаци на побоища.

Много от присъстващите също търсеха признаци на корист с животните по време на фестивала, който се организира националния парк Читван, дом на най-важната природозащитна зона на Непал и доходоносна туристическа дестинация от 2004 година насам.

Слоновете се почитат като индуисткия господ Ганеш в Непал и огромни тълпи участваха на фестивала – където над 25 от създанията играха футбол, поло и участваха в надпревари, както и в състезанието за хубост.

На специфичен пикник им бяха сервирани банани и захарна тръстика. Дийпак Бхатараи, ръководител на локалната хотелиерска асоциация, която провежда фестивала, сподели за Агенция Франс Прес, че събитието има за цел да подчертае „ връзката на слоновете с хората “, както и да станем все ‚по-приятелски настроени към слоновете “.

“Вълнуващо е. Доведох сина си тук, с цел да гледа слоновете, не можеш да ги видиш всеки ден такива ”, споделя един от посетителите, Шийтал Карки.

Но фестивалът попада и под обстрел за злоупотреби, като притежателите им употребяват пръчки или тояги, с цел да принудят слоновете да играят.

Сураджан Шреща от локалния клуб за правата на животните съобщи, че деятелите работят с уредниците, с цел да облекчат терзанията и са отстранили потреблението на пръчки за игрите тази година.

„ 2020 година е – управляващите в Читван би трябвало да спрат да се отнасят със слонове като през 1820 година “, съобщи Джейсън Бейкър, вицепрезидент на ПЕТА в изказване.

„ Те би трябвало да се концентрират туризма, върху удивителната локална просвета, и да оставят животните да работят сами “, добави той. “Невъзможно е да яздим слонове и да ги принуждаваме да играят тези безсмислени ” игри “без корист. ”

Друго известно събитие в Непал, шампионата по игра на поло от слонове, бе прекъснато през 2016 година, откакто уредниците изпитаха напън поради третирането на животните. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР