Стотици се стекоха край Бургас, където по стара българска традиция

...
Стотици се стекоха край Бургас, където по стара българска традиция
Коментари Харесай

Кукерите в Бургас прогониха зимата


Стотици се стекоха край Бургас, където по остаряла българска традиция всяка трета неделя от месец февруари се празнува празника Кукеровден. Според вярванията след настояването на амнистия през днешния ден, иде време за преследване на зимата.

След като през целия ден кукерите са обикаляли от къща на къща да гонят злото, в края на деня Кукеровден се придвижва на площад, където се организира специфична проява с подбрани персонажи, смисълът й е за преследване на злото и зимата.

„ От тук нататък денят стартира да пораства, за благодат, за изобилие, годината да е здрава, да има зърно “, споделя дългогодишния участник в кукерските игри Диян Димитров.

Близо трийсетина кукери се включиха в тазгодишния празник, като най-малкият от тях беше 4-годишният Никола.

„ Виждате какъв брой доста хора има, виждате какъв брой доста дребни деца има. Има последователност в действителност. В тази кукерска група има последователност, толкоз дребни от 4-5 годишни до 60 годишни хора ”, съобщи секретарят на читалището Красимира Възелова.

Сред хлопащото и звънтящо болшинство с кукери имаше и маскирани персонажи от бита. Сред тях младоженка, цар, мечка с мечкар, ваксаджия, бръснар и катаджия. Кукеровден за локалните наложително е съпроводен с взимането на амнистия.

Сред кукерите тази година имаше и представителки на нежния пол, за които танцуването с тежкия костюм от козя кожа не бе проблем през целия ден. Празникът бе съпроводен от странджанско хоро, а Кукеровден продължава до смрачаване, когато с нощта съгласно вярванията се чака да си замине и злото. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР