Стотици се събраха в столицата на Сърбия Белград, за да

...
Стотици се събраха в столицата на Сърбия Белград, за да
Коментари Харесай

Стотици на протест срещу смога в Белград

Стотици се събраха в столицата на Сърбия Белград, с цел да стачкуват против тежкото замърсяване на въздуха, обхванало града през последните дни, съобщи АП.

Много участници в петъчния митинг пристигнаха с маски за лице, събраха пред общината и минаха през центъра на града.

Активистите, стоящи зад събитието, обявиха, че държавното управление би трябвало да предприеме стъпки за справяне със смога в Белград, измежду които възстановяване на публичния превоз и засаждане на дървета.

"Държава от XXI век не може да гледа в небето и да чака вятъра да позволи замърсяването ", сподели Радомир Лазович от групата "Да не удавим Белград ". "Хората се разболяват и умират. "

Подобно е ситуацията и в други огромни балкански градове през последната седмица, като измежду тях е и София.

Столицата на Босна, Сараево, обичайно има зимен смог, защото се намира в дълбока котловина и е заобиколена от високи планини.

В петък управляващите в Сараево дадоха обещание да раздадат безвъзмездни защитни маски на жителите с максимален риск за здравословни проблеми от замърсен въздух.

Правителството на Сърбия съобщи в петък, че е образувало екип за справяне със замърсяването.

Длъжностните лица молиха към обществеността да не изпада в суматоха, като означи, че неприятното качество на въздуха е проблем от десетилетия.

Според специалистите замърсяването на въздуха на Балканите е тежко поради потреблението на електроцентрали с въглища и остарели коли и други фактори.

През миналата седмица към казуса се добави гъста мъгла.

В отчет от предходната година от Програмата за околна среда на Съединени американски щати се споделя, че хората, живеещи в Западните Балкани, губят до 1,3 години живот от замърсяването на въздуха.

Експертите предизвестяват, че тези и други екологични проблеми могат да попречат на напъните на Сърбия и други балкански страни за присъединение към Европейския съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР