Стотици се събраха на поклонението пред голямата актриса Стоянка Мутафова.

Стотици се събраха на поклонението пред голямата актриса Стоянка Мутафова. ...

Стотици казват ”Сбогом” на Стоянка Мутафова.

Стотици се събраха на поклонението пред голямата актриса Стоянка Мутафова. Тя почина в петък на 97 години. Прощаването е в Сатиричния театър, където Мутафова работи до 1991 г. Пред театъра на ул. „Стефан Караджа“ в столицата още преди 11 часа се беше оформила опашка от чакащи. Близки, колеги и почитатели на голямата актриса я изпращат в последния ѝ път.
С добри думи за любимката на поколения българи си спомниха нейните колеги. За огромния ѝ талант и принос към българската сцена говориха директорът на Сатиричния театър – Калин Сърменов, и актьорите Любо Нейков и Тончо Токмакчиев, уточни БНР.

„Стояна се превръща и ми се иска да се превърне в един пример за всички. Тя освен, че беше много активна в професията, тя беше и социално ангажирана и даваше всичко от себе си и в света извън професията“, каза Сърменов.

„Тя е уникална във всичко, което правеше. Уникална е в любовта си към хората, много обичаше малките дечица. Самата тя беше едно голямо дете. Аз няма да се разделя с нея – отказвам. Най-големият урок е смирението, което тя ми даде. И това да не се взимаш на сериозно. И тя никога не го е правила през всичките тези години. Остана един земен любящ и уникален колега“, сподели Любо Нейков.

„По някакъв начин никога не забравяше, че е човек и с огромна лекота носеше славата си, която тя притежаваше в огромни количества. Един голям български артист в пълния смисъл на думата си отиде от този свят. Бог да я прости!“, каза Токмакчиев.

„Родена аристократка, шут - по призвание“ с тези думи изпращат Мутафова колегите ѝ от Сатирата на сайта на театъра. Тя е сред основателите му, а златният фонд на БНР пази спомена ѝ за 1957 г.

.

„Ние откриваме Държавния сатиричен театър с „Баня“ на Маяковски, а финал нямахме. И ние намерихме за добре да паднем в оркестъра. По едно време аз тъпча някого и под мен се чу един глас –„дръпни се ма, ще ме смачкаш“ – това беше Парцалев“, разказва в спомена актрисата.

 

През февруари тази година Стоянка Мутафова отбеляза 70-годишна театрална и филмова кариера. Ролите ѝ са стотици. Въпреки многото ѝ роли в киното и телевизията Мутафова обичаше първо театъра.

 

„Там е истината, там се раждат нещата, там усещаш дъха на публиката и разбираш кога тя те е разбрала и кога не“, споделяше именитата актриса.

Преди четири години Българският културен институт в Лондон предложи Стоянка Мутафова за книгата на рекордите „Гинес“ в категорията – „Най-възрастна, активно играеща на сцената, актриса“.

 

В памет и почит към Стоянка Мутафова в залата на голяма сцена на Сатиричния театър ще бъде кръстен стол на нейно име, както вече има и на други основатели и вдъхновители на театъра.

 

Поклон пред паметта й!

Източник: frognews.bg