Стотици се събраха днес на най-известната пешеходна пътека в света,

Стотици се събраха днес на най-известната пешеходна пътека в света, ...

50 години от обложката на Аби Роуд.


Стотици се събраха днес на най-известната пешеходна пътека в света, за да отпразнуват 50-ата годишнина от създаването на обложката на албума на Бийтълс "Аби Роуд". Кадърът се превръща в една от най-прочутите албумни обложки в музикалната история и е редовно копиран от фенове на групата.


Снимката показва Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар, които прекосяват пешеходната пътека на улицата "Аби Роуд" в северен Лондон. В непосредствена близост е звукозаписното студио, което издава албумът със същото име пред 50 години на 26 септември.

Шотландският фотограф Иан Макмилън заснема четирима бийтълси само шест пъти, като петата снимка е тази която се поставя на 11-тия студиен аблум на групата.

През 2009 година, читателите на сп. "Ролинг стоу" го определят като най-добрия албум на ливърпулската четворка. "Аби Роуд" е единственият сред оригиналните британски албуми на Бийтълс, на чиято обложка не фигурира нито името на групата, нито заглавие на песните, включени в него.

По-малко от година след издаването му, Бийтълс се разпадат. През 2010 година звукозаписното студиo и прословутата пешеходна пътека получават защитен статус от британското правителство.

Източник: bnt.bg