Стотици са случаите на хора, които през последните дни нарушават

...
Стотици са случаите на хора, които през последните дни нарушават
Коментари Харесай

Следят със смарт гривна спазваме ли карантината

 Стотици са случаите на хора, които през последните дни нарушават наложената им домашната карантина. Отговорните служби по няколко пъти дневно ревизират записаните, а с повишаването на броят им това става все по-сложно. На този декор, Българският червен кръст получи подаяние от 50 смарт гривни, които могат да обезпечат нов съвременен метод за следене на придвижването на тези хора. Те ще се употребяват пробно в най-тежко засегнатия регион от коронавирус- София.

Устройството се ръководи посредством SIM карта, а информацията се предава към специфичен колцентър. " Човек, който е под карантина, ще носи тази гривна 14 дни без да я смъква. При здравословен проблем може да натисне бутон SOS. Тогава в колцентъра ще получат информация ", изясни шефът на компанията донор Людмила Зафирова.

GPS ще сигнализира при положение, че ползвателят на гривната реши да наруши карантината. Функцията за гласово повикване ще улесни връзката при нужда от здравна помощ или връзка с виновните службите. " Има избрани датчици, които регистрират когато гривната бъде свалена. Когато тя засвири, това се вижда на компютъра ", уточни управителят  на компанията.

Ползата от тази смарт гривна е, че ще се облекчи работата на чиновниците от Министерство на вътрешните работи, които правят надзор по домовете. " Това е огромният смисъл - да се облекчи полицията, която върви на инспекции. Така се лимитира контактът. Полицаите влизат в тези жилища и могат пренесат възможна болест ", счита Зафирова.

От компанията вносител на устройствата изрично считат, че аналогии с гривните за пандизчии не трябва да се вършат.

От БЧК допълват, че новите технологии могат да окажат сериозна поддръжка в борбата  с ковид у нас. Гривните ще внесат успокоение и за хората, които са под карантина, само че са подложени на систематични инспекции от органите на реда. Както и могат да са единствения избавителен вид за тях в тежки моменти.

Един от мобилните оператори към този момент е дал безплатно 50 SIM карти за период от 6 месеца, посредством които да се реализира връзката с устройствата. През идната седмица ще стартират и тестванията на гривните от здравните инспектори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР