Стотици румънски пациенти с коронавирус напуснаха болниците след решение на

...
Стотици румънски пациенти с коронавирус напуснаха болниците след решение на
Коментари Харесай

Стотици пациенти с коронавирус напускат болници в Румъния

Стотици румънски пациенти с ковид напуснаха лечебните заведения след решение на съда против наложителната хоспитализация, откакто Народното събрание реши да одобри нов закон за налагане на изолираност на фона на скока на инфекциите, предава БНР.

Законодателите гласоподаваха в поддръжка на новото законодателство, което планува по кое време хората могат да бъдат сложени под карантина или наложителна самоизолация. Законът разрешава на тези под карантина да оспорват решението в съда.

" Ние одобряваме този закон, който ще ограничи някои права и свободи, само че го вършим, с цел да защитим животи ", съобщи Йоан Купса, народен представител от ръководещата демократична партия. Решението на Народното събрание следва решение на Конституционния съд, което влезе в действие предходната седмица.

Съдът реши, че хоспитализирането и карантирането на хора без или единствено с леки признаци на COVID-19 нарушава главните им права и това не може да стане единствено с държавен декрет.

В резултат на решението 624 пациенти, които са тествани позитивно за новия ковид, са поискали да изоставен лечебните заведения и в този момент рискуват да предадат заболяването в своите общности, съобщи здравният министър Татару. Освен това повече от половината от 50 000 души, подложени на наложителна самоизолация след завръщането си от чужбина, са напуснали домовете си в нарушаване на рекомендациите на лекарите, добави той.

Румъния отчете 614 нови случая на заразяване през изтеклото денонощие, което е най-голямото нарастване дневно от началото на пандемията в страната.Общият брой на болестите в страната с население от към 20 милиона души доближи 30 789, до момента в който 1834 души са умряли.

 

- Съединени американски щати са записали 65 551 нови инфектирани с ковид, което е нов тъмен връх за интервал от 24 часа, съгласно данни на университета Джонс Хопкинс. Страната, която е най-силно наранена от пандемията в света е с сбор на инфектираните над 3 милиона души и 133 195 смъртни случая. Предишният дневен връх беше във вторник, когато беше обявено за над 60 200 случая за един ден.

В същото време Джон Синот, основен доктор в болничното заведение в Тампа съобщи, че жертвите на ковид нарастват като че ли всеки ден има огромна автобусна злополука. Тъй като случаите не престават бързо да порастват във Флорида, лечебните заведения стартират да се пълнят, предизвести той. От 207 отделения за интензивно лекуване в щата, 45 са били цялостни още през вчерашния ден, а съвсем половината са запълнени на 90%.

„ Когато лечебните заведения и лекарите приказват за опциите за пресилване в здравната система, те постоянно имат поради тъкмо това “, споделя Синот.  " Но това, което имаме в този момент, е еквивалент на огромна автобусна злополука дневно, всеки ден, и броят на потърпевшите продължава да пораства ", сподели епидемиологът

 

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР