Стотици работодатели търсят хора с увреждания в бюрата по труда,

...
Стотици работодатели търсят хора с увреждания в бюрата по труда,
Коментари Харесай

Фирми, наемащи хора с увреждания, плащат такси на държавата

Стотици работодатели търсят хора с увреждания в бюрата по труда, с цел да запълнят квоти за такива служащи. Повечето позиции обаче остават незаети. Част от компаниите към този момент заплащат обезщетения поради това, че не извършват закона. Квотите важат за компаниите с 50 и над 50 души личен състав.

110 са предприятията, които не са съумели да наемат нужния брой хора с увреждания и се е наложило да платят компенсационни вноски. За три месеца са платени малко над 92 000 лв. под формата на вноски, оповестява БТВ.

Малко над 900 работодатели са поискали от бюрата по труда да им намерят хора с увреждания, с цел да запълнят квотите. Обявили са близо 2300 места. 1700 обаче към момента не са заети, тъй като няма подобаващи претенденти. Тогава задължението за квота отпада за бизнесмена.110 са компаниите, които вместо да наемат хора с увреждания, са платили компенсационни такси. Вноската е 30% от минималната заплата за всяко незаето място за всеки месец. Тя отива по сметката на инспекцията по труда. До момента няма наложена нито една санкция от инспекцията по труда, обвързвана с осъществяването на квотите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР