Стотици протестирщи изпълниха бул. Витоша в София тази вечер в

...
Стотици протестирщи изпълниха бул. Витоша в София тази вечер в
Коментари Харесай

Стотици природозащитници бранят „Натура 2000“ от екоминистерството

Стотици протестирщи извършиха бул. " Витоша " в София довечера в отбрана на българската природа. Граждани и природозащитни организации показаха противоречие с измененията в Закона за биологичното многообразие, които следва да се гласоподават в парламент Според протестиращите те отслабват отбраната за зоните от европейската екомрежа " Натура 2000 ".
Шествието потегли от паметника на Алеко Константинов на бул. " Витоша " и се насочи към площад " Света Неделя " с крясъци " Оставка " и " Искаме природа, не желаеме бетон! ". След проява пред Министерския съвет, митингът продължи към Народното събрание.

Демонстрации под наслод " Долу ръцете от морето, планините, реките и горите " има и в други градове в цялата страна - София, Бургас, Варна, Благоевград, Пазарджик, Ботевград, както и в Карадере.
Припомняме, че законовите ремонти, импортирани от някогашния екоминистър Нено Димов и един път върнати от премиера Бойко Борисов, още веднъж са на дневен ред с претекста, че е нужен нов метод за ръководство на екологичната мрежа " Натура 2000 ".
Според природозащитниците промените освен опонират на европейското законодателство, само че и изцяло ще унищожават екологичната мрежа " Натура 2000 ". Една от противоречивите ремонти изключва българските учени от процеса на ръководство на предпазените зони.
„ ГЕРБ и Обединените патриоти са напът да унищожават цялата мрежа " Натура 2000 ". Промените в Закона за биологичното многообразие, готови от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов, влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем! Леенето на бетон по морето, сечта на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна процедура, в случай че не излезем в този момент против ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа " Натура 2000 ", се споделя в позицията на организагторите на митинга.
Демократична България също поддържа гражданските екопротести, които се организират през днешния ден в 10 града. Ето какво се споделя в позиция на партията:
" Демократична България показва своето мощно отвращение от политиката на ръководещото болшинство в бранш околна среда и води. Некомпетентност, корупция, арести, оставки и кавги станаха нарицателни за институциите в тази област. Популизъм, лобизъм и липса на политическа воля за използване на личната им стратегия характеризира ГЕРБ през тези 11 години.
През последния мандат на Борисов обаче, в който Министерство на околната среда и водите бе отчасти поверено на съдружния им сътрудник, обстановката във ведомството мощно се утежни. Атестат за това са големият брой дейни наказателни процедури на Европейската комисия против България в региона на околната среда и водите – 13, като 7 от тях са стартирали в мандата на настоящето държавно управление. Нашата страна към този момент два пъти бе наказана в Съда на Европейския съюз (заради замърсен въздух и заличаване на зони от НАТУРА 2000) и се чака изговаряне по още две каузи. На фона на всичко това сегашният министър отхвърля да извършва отговорностите си и да инициира промени, a в Народното събрание бе подсилен на първо четене законопроект за изменение на Закона за биологичното многообразие, който ще докара до в допълнение заличаване на естественото завещание в зони от НАТУРА 2000, ще изхвърли научната общественост от екологията и ще сътвори нова номенклатура от и без друго “късата пейка ” на ръководещите ".
Припомняме още, че законовите промени, чийто мотор в този момент е Валери Симеонов, бяха готови още по времето на получилия обвиняване поради водния режим в Перник някогашен екоминистър Нено Димов. Стигна се до такава степен, че Димов даже си отдръпна първичното предложение, тъй като то предвиждаше моментална промяна на " Натура 2000 ". Сега на първо четене минаха текстове, с които решенията за предпочитаната рамка за деяние по " Натура 2000 " се вземат единствено от администрацията, без присъединяване на учени. " Още 4 години няма да се одобряват природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели, всяко капиталово желание, както до момента, ще бъде разрешавано от Министерство на околната среда и водите. Още 4 години Министерство на околната среда и водите няма да дефинира превантивни ограничения против унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години неналичието на такива ограничения доведоха до огромни загуби на природата на нашите гори, реки, аграрни земи и Черноморското крайбрежие ", прибавят уредниците на митинга и други значими акценти. " Докато приказваме по какъв начин Законът за биологичното многообразие ще даде напълно нов подтик на опазването на Натурата, се случва строителството на Алепу и закриването на Регионална инспекция за опазване на околната среда за областите Перник и Кюстендил – две области с големи територии, които попадат в " Натура ". Не може да се вменяват отговорности на институции, които ще липсват ", уточни депутатът от групата на социалистите Любомир Бонев при дебата на първо четене на закона. Основното искане на днешните митинги е „ Натура 2000 ” да не бъде засягана от препоръчаните промени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР