Стотици протестиращи се стекоха вчера пред сградата на американския Върховен

...
Стотици протестиращи се стекоха вчера пред сградата на американския Върховен
Коментари Харесай

Стотици протестираха във Вашингтон срещу решението на Върховния съд на САЩ за правото на аборт

Стотици протестиращи се стекоха през вчерашния ден пред постройката на американския Върховен съд, с цел да осъдят правосъдното решение за анулация на датиращия от половин век казус по делото „ Роу против Уейд “, който признава конституционното право на дамите на аборт, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Пространното решение на съда, в който има консервативно болшинство от 6 против 3 гласа, ще промени американския живот, защото половината американски щати обмислят да забранят абортите.

Консервативният висш арбитър Кларънс Томас допусна, че това изговаряне ще докара и до преразглеждане на предходни решения, защитаващи правото на контрацепция, легализирането на гей браковете в народен мащаб и обезсилване на щатски закони забраняващи хомосексуалния секс.

В множеството имаше както съперници на абортите, които бяха с тениски с надписи „ Аз съм от поколението „ За живот “, по този начин и бранители на правото на аборт, които скандираха „ моето тяло, моят избор “.

Съдебното решение за абортите беше подкрепено и от тримата съдии, назначени от президента Доналд Тръмп. То е в прорез с публичното мнение. Миналия месец допитване на Ройтерс/Ипсос сподели, че към 71 на 100 от американците, в това число болшинството демократи и републиканци, считат, че решението за преустановяване на бременността би трябвало да бъде взимано от дамата и нейния доктор, а не да бъде разпореждано от държавното управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР