Стотици протестиращи се стекоха днес пред сградата на американския Върховен

...
Стотици протестиращи се стекоха днес пред сградата на американския Върховен
Коментари Харесай

Заради решението за абортите - стотици на протест в САЩ

Стотици протестиращи се стекоха през днешния ден пред постройката на американския Върховен съд, с цел да осъдят правосъдното решение за анулация на датиращия от половин век казус по делото „ Роу против Уейд “, който признава конституционното право на дамите на аборт, съобщи Ройтерс.

Пространното решение на съда, в който има консервативно болшинство от 6 против 3 гласа, ще промени американския живот, защото половината американски щати обмислят да забранят абортите.

Консервативният висш арбитър Кларънс Томас допусна, че това изговаряне ще докара и до преразглеждане на предходни решения, защитаващи правото на контрацепция, легализирането на гей браковете в народен мащаб и обезсилване на щатски закони, забраняващи хомосексуалния секс.

В множеството имаше както съперници на абортите, които бяха с тениски с надписи „ Аз съм от поколението „ За живот “, по този начин и бранители на правото на аборт, които скандираха „ моето тяло, моят избор “.

Съдебното решение за абортите беше подкрепено и от тримата съдии, назначени от президента Доналд Тръмп. То е в прорез с публичното мнение. Миналия месец допитване на „ Ройтерс/Ипсос сподели, че към 71% от американците, в това число болшинството демократи и републиканци, считат, че решението за преустановяване на бременността би трябвало да бъде взимано от дамата и нейния доктор, а не да бъде разпореждано от държавното управление.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР