Стотици приютени в Турция мигранти от Сирия, Афганистан и други

...
Стотици приютени в Турция мигранти от Сирия, Афганистан и други
Коментари Харесай

Мигранти в Турция: Казаха ни да тръгнем към Гърция, не можело в България

Стотици приютени в Турция мигранти от Сирия, Афганистан и други страни потеглиха към границите на южната ни съседка с България и Гърция още от ранните часове на днешния ден, съобщи Би Ти Ви. Вече има първи опити за навлизане в Гърция през сухоземната граница и по вода, до момента в който се появяват информации, че турските управляващи по един или различен метод стопират възможна вълна към нашата страна.

"Казаха ни, че все още не можем да влезем в България, споделиха ни да тръгнем към Гърция ", съобщи пред кореспондент на турската телевизия Ен Те Ве един от мигрантите. Друг удостовери: "Казаха, че е неразрешено (да прекосяваме към България). Казаха ни да минем през морето (граничната река Марица) ".

Гърция няма да разреши незаконни влизания на мигранти през границата си и ще ускори граничната защита, съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис, представен от Ройтерс.

Мигранти и бежанци започнаха да се събират на гръцко-турската граница, откакто Турция предизвести, че ще пусне хиляди бежанци, блокирани в страната след съглашението сред Анкара и Европейски Съюз от 2016 година, да тръгнат към Европа.

Решението идва след ескалация на спора в сирийската провинция Идлиб, където нощес бяха убити 33 турски бойци.

Мицотакис съобщи в Туитър, че Гърция "не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да понася последствията от решения, взети от други ".

Турция не счита, че решението й да разреши на част от милионите мигранти, които приютява, да преминат в Европа ще има отражение върху връзките й със Запада, съобщи шефът за връзките в турското президентство Фахреттин Алтун, представен от Ройтерс.

Алтун съобщи в мнения пред публицисти, че мигрантите в този момент са проблем на Европа и на света и добави, че Анкара не е имала различен избор, с изключение на да отслаби граничния надзор, откакто не получава задоволително поддръжка за приютяването на към 3,7 милиона сирийски бежанци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР