Стотици приютени в Турция мигранти от Сирия, Афганистан и др.

...
Стотици приютени в Турция мигранти от Сирия, Афганистан и др.
Коментари Харесай

Извънредна новина за бежанците на границата: Казаха ни, че не може да влезем в България, тръгваме към...

Стотици приютени в Турция мигранти от Сирия, Афганистан и други потеглиха към границите на южната ни съседка с България и Гърция още от ранните часове на днешния ден. Вече има първи опити за навлизане в Гърция през сухоземната граница и по вода, до момента в който се появяват информации, че турските управляващи по един или различен метод стопират възможна вълна към нашата страна.

„ Казаха ни, че все още не можем да влезем в България, споделиха ни да тръгнем към Гърция “, съобщи пред кореспондент на турската телевизия Ен Те Ве един от мигрантите, представен от bTV.

Друг удостовери: „ Казаха, че е неразрешено (да прекосяваме към България). Казаха ни да минем през морето (граничната река Марица) “.

До евентуалната нова мигрантска вълна се стигна след ескалацията на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Там турските войски бяха подложени на въздушни удари от войските на държавното управление в Дамаск, което е подкрепяно от Русия.

Опасенията са, че може в отговор на сериозните загуби Анкара да предприеме огромно нахлуване, при което е неминуем конфликтът както със силите на Башар ал-Асад, по този начин и с съветските им съдружници. Москва изпрати ракетоносни кораби в района.

В резултат хиляди хора бягат от Идлиб, с цел да не се окажат под пресечен огън. В Турция към този момент има близо мигранти и самото им наличие стартира да бъде политически въпрос за президента Реджеп Ердоган.

Поради тази причина той разгласи, че към този момент не може да извършва уговорката си към европейските страни да опазва външните си граници от искащи да стигнат до страните от Европейски Съюз.

Така организациите оповестяват за засилено напредване на хора в провинциите Одрин и Чанаккале.

Самата турска интервенция в Сирия стартира с формалната цел да обособи регион, в който мигрантите да бъдат разселени. Случайно или не, огромна част от територията, планувана за този план, беше под контрола на кюрдските бойци, изнесли борбата с „ Ислямска страна “ на гърба си, само че и считани от Анкара за терористи и сепаратисти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР