Стотици привърженици на влиятелния шиитски духовник Муктада Садр се събраха

...
Стотици привърженици на влиятелния шиитски духовник Муктада Садр се събраха
Коментари Харесай

Стотици привърженици на шиитски лидер поискаха изтегляне на американските войски от Ирак

Стотици последователи на авторитетния шиитски свещеник Муктада Садр се събраха през днешния ден на протест в центъра на Багдад, с цел да изискат евакуиране на американските войски от Ирак, съобщи Българска телеграфна агенция.

След утринното свещенодействие по високоговорителите на централен площад в иракската столица се разнесе: "Не, не, Америка! ". Деца държаха постери с текста: "Смърт на Америка. Смърт на Израел! ". В митинга участваха и хора, пристигнали пешком от провинцията до сборния пункт в квартала "Джадрия ", размахвайки национални флагове.

Проявата се състоя при строги ограничения за сигурност.

Ирански военачалник: Съединени американски щати са употребявали база в Кувейт за интервенцията за ликвидирането на Солеймани

Улиците и мостовете до Зелената зона, където са ситуирани държавните здания и няколко посолства, бяха заградени с бетонни блокове. Иракски бойци охраняваха входовете към зоната.

Шиитският свещеник Муктада Садр, чиято партия "Сайрун " (Поход за реформи) завоюва най-вече места на парламентарните избори през 2018 година, прикани за "милионни " демонстрации с искане за евакуиране на Съединени американски щати, откакто американски дрон умъртви край Багдад изтъкнат ирански военачалник и пълководец на проиранската иракска милиция.

В публикувано през днешния ден изказване Садр (чиито почитатели се сражаваха с американски елементи след нашествието през 2003 година за свалянето на Саддам Хюсеин) изрежда лист с условия за американското военно наличие в Ирак - анулиране на съществуващите съглашения по сигурността, закриване на военните бази на Съединени американски щати, преустановяване на активността на американски охранителни компании и затваряне на достъпа до иракското въздушно пространство. Ако тези условия бъдат изпълнени, се споделя в изказването, "съпротивата ще бъде краткотрайно прекъсната, до момента в който последният (американски) боец напусне Ирак ".

Три ракети паднаха покрай посолството на Съединени американски щати в Багдад

Днешният протест бе подсилен и от водещи шиитски партии, като блока "Фатех " (Завоевание) на Хади ал Амери, който е втора парламентарна мощ, и така наречен Сили за национална готовност, които сплотяват разнообразни милиции, включително подкрепяни от Иран.

Върховния шиитски свещеник в Ирак, Великият аятолах Али ас Систани, прикани през днешния ден политическите партии в страната да сформират ново държавно управление допустимо най-скоро. На свещенодействие в свещения за шиитите град Кербала аятолахът прикани управляващите да почитат правото на хората на митинги, а непознатите сили да почитат суверенитета на Ирак.

Нови митинги в Багдад, нови жертви и ранени
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР