Стотици поверителни интервюта с ключови фигури в САЩ показват, че

...
Стотици поверителни интервюта с ключови фигури в САЩ показват, че
Коментари Харесай

Документални признания: Афганистан е следващият Виетнам на САЩ

Стотици поверителни изявленията с основни фигури в Съединени американски щати демонстрират, че Вашингтон съзнателно е подвеждал жителите на страната за най-дългата война в нейната история - тази в Афганистан.
В 18-годишният спор починаха 2300 американски бойци, повече от 20 хиляди бяха ранени, а цивилните жертви след афганистанското население са десетки хиляди. Войната коства на Съединени американски щати 1 трилион $ в допълнение към жертвите и потърпевшите.
2000 страници изявленията с политици, военни, анализатори и специалисти бяха оповестени от The Washington Post, съобщи БГНЕС. Интервютата са направени от плана Научени уроци (Lessons Learned) на службата на Специалния контрольор за Афганистан (SIGAR) - федерална организация, която има за задача да отстрани корупцията и неефективността във военната акция на Съединени американски щати. Интервютата са извършени от 2014 година насам, в допълнение към периодическите одити на SIGAR за това какво може да бъде научено от поредните провали на политиката в Афганистан.
Две от главните тези на организацията са, че държавни чиновници на Съединени американски щати съзнателно са подвеждали американското общество, че войната се печели от американците, до момента в който поредност от държавни управления е пренебрегнала необятно публикуваната корупция в Афганистан, позволявайки злоупотребата с държавна помощ от Съединени американски щати да остане ненаказана.
В едно от интервютата генерал-лейтенант Дъглас Лут, който ръководеше военната акция по времето на Джордж Буш-младши и Барак Обама, споделя през 2015 година: " Ние сме лишени от главно схващане на Афганистан. Не знаехме какво вършим. "
Генералът, както доста други от интервюираните, приказват от позиция на разбирането, че интервютата са поверителни: " Какво се опитвахме да реализираме тук? Ние загубихме визия за смисъла на цялото начинание. Само в случай че американския народ имаше визия за мащаба на дисфункцията ни... 2400 изгубени живота. "
Друг интервюиран, командосът Джефри Егърс, който след пенсионирането си от елитната част на тюлените работи в Белия дом, споделя: " Какво получихме за изхарчените 1 трилион $? Струваше ли толкоз? След като убихме Осама бин Ладен споделих, че той евентуално се смее във водния си гроб, като се има поради какъв брой похарчихме в Афганистан. "
В някои от интервютата се приказва за съзнателно приспособяване на статистиката от войната, с цел да наподобява ситуацията по-добро, в сравнение с е.
Боб Краули, полковник, работещ като консултант за битката с антибунтовническата активност на военните командири на интервенцията в Афганистан, споделя: " От всяка една статистика се представяше допустимо най-положителната страна. Проучванията бяха безусловно ненадеждни, само че в случай че представяха нещата по този начин, че да наподобява че каквото вършим е вярно, те се трансфораха в самоподдържаща се система. "
Интервютата бяха оповестени, откакто The Washington Post два пъти завежда каузи във федерални съдилища.
Само 62-ма от интервюираните бяха посочени с имената си, а имената на 366 други бяха редактирани, тъй като SIGAR настоя, че може да бъдат компрометирани информатори и податели на сигнали за нередности.
Коментатори и специалисти по интернационална политика подчертаха значимостта на интервютата и ги съпоставиха с оповестените през 1971 година документи на Пентагона, които разкриват неефективност, корупция и операции по време на войната във Виетнам.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР