Стотици поверителни документи, изпратени от НАТО в Португалия, са били

...
Стотици поверителни документи, изпратени от НАТО в Португалия, са били
Коментари Харесай

Португалски вестник разкрива кражба на поверителни документи на НАТО

Стотици поверителни документи, изпратени от НАТО в Португалия, са били открити за продажба в така наречен " тъмна мрежа " след хакерска офанзива против командването на въоръжените сили на страната и военното й разузнаване, съобщи през днешния ден Франс прес, като се базира на локалния ежедневник " Диариу ди Нотисиаш ".
Прочетете още
" Става дума за продължителна и незасечена хакерска атака, осъществена от компютърни ботове, програмирани да намират сходен вид документи ", декларират анонимни източници пред онлайн изданието на медията.

Според " Диариу ди Нотисиаш " казусът е бил засечен от американското разузнаване през август, след което оттова са уведомили португалските управляващи с посредничеството на посолството на Съединени американски щати в Лисабон. Разследването на португалските служби по киберсигурност е разпознало командването на въоръжените сили, военното разузнаване и отдел в министерството на националната защита като цели на хакерската атака, прецизират от медията.

Запитани от Агенция Франс Прес по тематиката, представители на кабинета на министър-председателя Антониу Коща повториха коментара си пред вестника, в който " държавното управление твърди, че защитата на страната и въоръжените ѝ сили работят всекидневно за това доверието в Португалия, страна създател на Алианса, да остане неопетнено ". " При всеки случай, когато има съмнения за навлизане се вършат задълбочени разбори " и се взимат ограничения за " усилване на секретността на нашата киберсигурност ", прибавиха от кабинета, без да потвърдят или отрекат кражбата на документите.

Според информацията, с която " Диариу ди Нотисиаш " разполага, документите, за които става дума са били обменяни сред разнообразни португалски служби посредством незащитена интернет връзкая.

" Няма да разясняваме предпопагаеми обири на поверителна информация. Португалия е скъп член на НАТО, която има значим принос за нашата групова сигурност ", уточни за Франс прес представител на организацията.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР