Стотици пожарникари се борят за овладяване на два огромни горски

...
Стотици пожарникари се борят за овладяване на два огромни горски
Коментари Харесай

Заради пожарите: Икономически срив за десетилетия в Гърция


Стотици пожарникари се борят за преодоляване на два големи горски пожара в Гърция през днешния ден. Единият бушува към този момент девет следващи дни и остави стотици хора без дом, нанасяйки неизмерими вреди, съобщи Агенция Франс Прес.

С помощта на големи многонационални сили гръцките пожарни екипи се борят да потушат огъня на остров Евбея и на полуостров Пелопонес в неравномерен терен. Според кмета на град Истиая Янис Конциас огнеборците последователно овладяват обстановката, осведоми държавната телевизия ERT. „ Вчера видяхме светлината на слънцето за първи път от дни “, добави той.

Досега трима души починаха в страната в огнената буря, която връхлетя Гърция в разгара на най-тежките горещини от десетилетия. Мнозина тук признават, че помощта от чужбина е от решаващо значение за предотвратяването на още по-голямо злополучие. Държави от Европейски Съюз и други страни до момента са дали 21 самолета, 250 транспортни средства и повече от 1200 пожарникари.

В Гърция се ускоряват апелите за оставка на висши чиновници по публичната сигурност, които през юни упорстваха, че страната е добре готова. " Нашите запаси бяха по-силни от всеки път. Но се сблъскахме с неповторима обстановка с 586 пожара за осем дни по време на най-лошото метеорологично събитие от 40 години ", настоя заместник-министърът на гражданската отбрана Никос Хардалиас във вторник.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис от своя страна тази седмица се извини на нацията за възможни " дефекти " в отговора на страната. В допълнение към стотиците изпепелени жилища и удара върху намаляващите гори в Гърция, се чака разноските за локалната стопанска система да бъдат плашещи. „ Изправени сме пред изгубване “, сподели кметът Конциас в Евбея, чиято пълномощия включва известния курортен град Айдипсос. " Загубихме месец август, който би поддържал хората тук през идната година. Местният туризъм е унищожен, множеството гости са напуснали ", сподели той. " Щетите са големи и екологичното злополучие ще има стопански последствия в продължение на десетилетия ".

Снимката е илюстративна

Източник: Actualno.com
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР