Стотици пловдивчани излязоха днес на огромен протест в защита на

...
Стотици пловдивчани излязоха днес на огромен протест в защита на
Коментари Харесай

Стотици пловдивчани скандират "Искаме си парка! Не искаме бетон"

Стотици пловдивчани излязоха през днешния ден на голям митинг в отбрана на парка " Отдих и просвета " при Гребната база, който е под опасност от застрояване. Пътят на бетона бе отворен със скоростна смяна в общия организационен проект на Пловдив, с която се позволява смяна в предназначението на парка от озеленена територия за необятно публично прилагане в зона за рекреационни действия. Новият статут би разрешил до 30% застрояване на 81 дка от парка, като става дума за терена зад Братската могила, където ще се появят жилищни здания до 3 етажа.

Застрояването на парка е следващата идея, която сплотява пловдивчани против локалната власт, само че днешният митинг надмина всичко, виждано в последно време. Още преди уречения час - 14,00 ч., пред община Пловдив доста хора чакаха на опашка да се подпишат против застрояването на парка (подписка има и в уеб страницата ). Дългото шествие мина по Главната, блокира за малко придвижването (под одобрителните клаксони на шофьорите), игра хоро на пл. " Съединение " и би следвало най-накрая да трогне управленците на ГЕРБ, които до момента се правеха, че на открито стачкуват " шепа лумпени ".

Решението на локалния общински съвет бе взето на 24 ноември, като против него гласоподаваха единствено съветниците на " Демократична България " и самостоятелните Слави Георгиев и Георги Величков, напомня. След като регионалният шеф Ангел Стоев отхвърли да върне решението, тъй като не видя нищо неправилно в него, депутати от 16-и и 17-и МИР му изпратиха писмо с искане за приемане на сведения дали са спазени всички всички императивно уредени нормативни условия за смяна на предназначението на парцели, планувани в общите устройствени проекти. Депутатите приканват Стоев да върне решението за ново разглеждане. Писмото е инициирано от " Продължаваме промяната " и подкрепено от Демократична България, Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

" Възраждане " през днешния ден се пробваха да се присламчат към митинга, само че жителите не дадоха думата на политиците, с цел да не се политизира митингът им,.

„ Борили сме се за доста дела в Пловдив, само че в никакъв случай не съм виждала толкоз доста хора, които са решили непременно да спасят града от корумпираните лапи на самозабравили се управленци. В това решение на Общински съвет става въпрос за пари, за доста пари. Не е предпазен никакъв публичен интерес. Те ни унищожават. Извършват геноцид върху нас, режейки дърветата, унищожавайки парковете. Това обаче, което не чакаха, е че този митинг ще е толкоз всеобщ. Защото ние заспахме толкоз бездънен сън, че ги оставихме години наред да издевателстват над града ни и нашия живот, над бъдещето на нашите деца. Днес съм тук като жител, като човек и като майка и ви споделям -  аз ще се боря за този парк до последно. Не желая да ме е позор от децата ми някой ден. Не желая аз да бъде принудената да емигрирам, с цел да живеят по-добър живот моите деца някъде в чужбина. Искам тези хора, взели това решение, да бъдат принудени да емигрират, тъй като ги е позор да ни погледнат в очите ”, сподели един уредниците на митинга Тони Стойчева пред " Под тепето ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР