Стотици палестинци са влезли в сблъсъци с израелски войници в

...
Стотици палестинци са влезли в сблъсъци с израелски войници в
Коментари Харесай

Тежки сблъсъци между палестинци и израелски войници в Газа и Западния бряг

Стотици палестинци са влезнали в конфликти с израелски бойци в Ивицата Газа и окупирания Западен бряг , протестирайки против признаването от страна на Съединени американски щати на Йерусалим за столица на Израел, оповестява " Ройтерс ".

Подобни конфликти се случват ежеседмично, само че напрежението набъбна неимоверно след обявлението на американския президент Доналд Тръмп на 6 декември, което породи яд в целия арабски и мюсюлмански свят и паника измежду европейските съдружници на Вашингтон, както и в Русия.

Решението на Тръмп беше приветствано от Израел.

 Нетаняху предложил палестинците да бъдат
Нетаняху предложил палестинците да бъдат " натирени " в Синай

Предложил го на Барак Обама през 2014-а

" За Съединени американски щати не остана съвсем нищо да стори, преди да разгласи очевидна война против палестинския народ , неговата власт и управление ", написа коментаторът Раджаб Абу Серея в известен палестински вестник.

Общо 17 палестинци и един израелец бяха убити в размириците, разразили се след оповестяването на решението на Тръмп, въпреки че анализатори настояват, че нито Израел, нито палестинците имат интерес от огромна ескалация на напрежението.

Няколкостотин поданици на Газа са се доближили до граничната ограда с Израел, хвърляйки камъни по израелските бойци , които са се пробвали да ги разпилян със сълзотворен газ .

По-малки групи протестиращи са се събрали в няколко градове на Западния бряг, където са хвърляли камъни и са горили гуми . Израелски бойци и тук са употребявали сълзотворен газ и са хвърляли зашеметяващи гранати .

 Посланикът на Съединени американски щати в Израел се нахвърли против палестинците
Посланикът на Съединени американски щати в Израел се нахвърли против палестинците

След като палестинец простреля израелски равин

Източен Йерусалим, който палестинците желаят да е столицата на бъдеща палестинска страна, беше окупиран от Израел във войната през 1967 година и по-късно беше анексиран, въпреки че това деяние не беше интернационално прието. Израелско-палестинските мирни договаряния рухнаха частично поради строителството на израелски селища в окупираните земи и поради опасенията на Израел за контакти сред Палестинската автономност и радикалната ислямистка формация " Хамас ", която Израел счита за терористична организация.

Палестински здравни служащи оповестиха, че 14 палестинци са били ранени от бойни муниции при конфликтите през днешния ден. Говорител на израелската войска увери, че проверявали тези информации.

" Искаме американците да знаят, че за кръвопролитието на невъоръжени хора тук отговорност носи техният президент ", уточни Али, 20-годишен студент в Газа.

 Лондон увери палестинците, че Йерусалим ще бъде столица на Израел и Палестина
Лондон увери палестинците, че Йерусалим ще бъде столица на Израел и Палестина

Това съобщи английският външен министър Борис Джонсън
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР