Стотици палестинци с чужди паспорти и десетки тежко ранени пациенти,

...
Стотици палестинци с чужди паспорти и десетки тежко ранени пациенти,
Коментари Харесай

Объркване, разочарование и надежда на границата на Газа с Египет, когато първите притежатели на чужди паспорти заминават

Стотици палестинци с непознати паспорти и десетки тежко ранени пациенти, обезверено търсещи бягство от войната в Газа се тълпяха пред черната желязна врата на египетската граница, надявайки се да преминат през единствения портал на анклава към външния свят...

От НАДЖИБ ДЖОБЕЙН Associated Press и ISABEL DEBRE Associated Press 1 ноември 2023 година, 16:51 ч.

RAFAH, Ивицата Газа -- Стотици притежатели на задгранични паспорти и десетки други тежко ранени палестинци, които обезверено се пробват да избягат от израелската бомбардировка на Газа, се тълпят към черната желязна врата на границата с Египет Сряда, с вярата да мине през единствения портал на анклава към външния свят за първи път от началото на войната.

Неспокойните деца притиснаха лица към телената мрежа, до момента в който фамилии с раници и ръчни куфари, блъскани и блъскани. Въздухът беше гъст от опасения.

Всички чакаха управляващите на Хамас да извикат имената им по драскащия високоговорител. Всяко име съставлява друго лице с късмет да избяга от наказателната война, която е умъртвила над 8800 палестинци, съгласно Министерството на здравеопазването в ръководената от Хамас Газа, и вечно е трансформирала анклава, който са наричали дом.

„ Разчитаме на Бог и се надяваме, че ще се измъкнем “, сподели Рания Хюсеин, йорданка, жителка на Газа, до момента в който задъхано описваше ужасите, от които е избягала — цели палестински квартали са разрушени и фамилии смазани до гибел от 7 октомври, когато Хамас предприе невижданата си офанзива против Израел.

„ Ако не беше това, което беше случи, нямаше да напуснем Газа, ” сподели тя.

След три седмици на неведнъж попарени очаквания и мъчителни договаряния сред Египет, Израел и управниците на Хамас в Газа, Първата група палестинци напусна обсадената линия през пропускателния пункт Рафа, гъмжащи от телевизионни камери.

През граничните пунктове се провираха 335 притежатели на задгранични паспорти, множеството палестински двойни жители, само че също и някои чужденци, 76 сериозно ранени пациенти, пътуващи за египетски лечебни заведения, и някои чиновници от организации за помощ, в това число Лекари без граници, Международния комитет на Червения кръст и Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци.

Пробивът за стотиците палестинци, пътуващи от пешком и в коли за спешна помощ до Синайския полуостров остави доста други затаили мирис. Объркване цареше, когато стотици хора, които самоуверено устояха на израелските въздушни набези, с цел да се стекат към египетската граница, се оказаха блокирани след края на поименното обвикване.

Има хиляди притежатели на непознати паспорти, останали в линията Газа, в това число към 400 американци, които желаят да изоставен. Широко публикувана електронна таблица в Гугъл, очертаваща единствено няколкостотин имена на тези, които са позволени за тръгване в сряда, повдигна още повече въпроси.

Списъкът включваше жители от шепа европейски страни, както и Австралия, Япония и Индонезия. Нямаше американци или канадци, само че Държавният департамент на Съединени американски щати по-късно удостовери, че няколко жители на Съединени американски щати са съумели да преминат.

„ Никой не схваща по какъв начин се стига до това лист или за какво вие не сте в този лист “, сподели Хамам ал Язджи, палестински предприемач, който се пробва да се измъкне от Газа с 4-годишния си американски наследник.

Телефонните и интернет връзките прекъснаха рано в сряда в цялата линия, което в допълнение разочарова.

„ Днес дойдохме тук до египетските граници с вярата да напуснем Газа, само че нашето канадско посолство не се свърза заради неприятната мрежа “, сподели Асил Шураб, канадски жител.

Dr. Хамдан Абу Спейтан, 76-годишен палестински американски доктор от Сиракуза, сподели, че няма визия какво да чака.

„ Всичко, което мога да направя, е да очаквам и да се апелирам “, сподели той.

Условията на договорката сред Израел, Египет и Хамас — реализирана благодарение на Катар и Съединените щати — остана забулена в загадка, защото дипломатите дадоха обещание повече притежатели на задгранични паспорти да могат да пресичат Рафах през идващите дни.

„ Очакваме напускането на жители на Съединени американски щати и задгранични жители да продължи през идващите няколко дни “, сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър пред кореспонденти в сряда.

Все още не беше ясно какъв брой време ще продължат напусканията на непознати жители, жителите на кои страни ще изоставен по кое време и по какъв начин ще се реши този ред.

Нито един от към 240-те заложници, за които се счита, че са държани от Хамас, не е бил освободен. Повечето са израелски жители, само че почти половината имат задгранични паспорти, съгласно Министерството на външните работи на Израел.

За някои последните седмици на фалстартове и осуетени проекти не внушиха доста убеденост.

„ Нямаме дребна вяра “, сподели Шураб, „ да напуснем и да спасим живота си. “

___

DeBre заяви от Йерусалим. Авторът на Associated Press Сам Маги в Кайро способства за този отчет.

Важни истории < /h2>

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР