Стотици мюсюлмани в Северозападен Китай се опълчиха на властите, за

...
Стотици мюсюлмани в Северозападен Китай се опълчиха на властите, за
Коментари Харесай

Стотици мюсюлмани в Китай се опълчиха на властите за джамия

Стотици мюсюлмани в Северозападен Китай се опълчиха на управляващите, с цел да предотвратят събарянето на джамия , осведоми Би Би Си.

Официалните управляващи оповестиха, че за новоизградената Голяма джамия в град Weizhou в Нинся-хуейския самостоятелен район не са взети верните разрешителни.

Но мюсюлманите отхвърлят да правят отстъпка . Един от жителите сподели, че " няма да разрешат на държавното управление да пипне джамията ".

В Китай живеят към 23 милиона мюсюлмани. От епохи ислямът е значима част от историята и традицията в Нинся-хуейския самостоятелен район.

Но правозащитни групи сигнализират, че управляващите са все по-враждебно настроени към мюсюлманите и като цяло към въздействието на непознатите религии.

Джамията, която е с няколко минарета и кубета, е построена в близкоизточен жанр.

Според сътрудник на английската медия от епохи мюсюлманите строят джамиите си в по-китайски жанр и наподобява в този момент новата сграда се преглежда от локалните управляващи като образец за растящата арабизация на исляма в Китай.

На 3 август управляващите уведомиха, че джамията " наложително ще бъде съборена ", защото не са получени нужните разрешителни за обмисляне и градеж.

Мнозина питат за какво управляващите не са спрели градежа й, който е лишил две години, в случай че не са получени нужните разрешителни , написа хонконгският вестник South China Morning Post.

В четвъртък и през днешния ден сутринта бяха проведени демонстрации пред джамията.

Към момента не е ясно дали управляващите ще пристъпят към осъществяване на проекта, или двете страни ще се опитат да реализират компромис.

Представител на локална мюсюлманска асоциация съобщи, че джамията няма да бъде разрушена изцяло . Той означи пред " Ройтерс ", че държавното управление желае единствено да се понижи размерът на джамията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР