Стотици мюсюлмани изпълниха снощи площада пред Света София и участваха

...
Стотици мюсюлмани изпълниха снощи площада пред Света София и участваха
Коментари Харесай

Стотици мюсюлмани се събраха на площада пред Света София

Стотици мюсюлмани извършиха нощес площада пред " Света София " и участваха в признателен намаз по случай оповестяването й с декрет на президента Ердоган още веднъж за джамия откакто 86 изпълняваше функционалностите на музей. Мюсюлманите ликуваха, отправяха молебствия и благодарности за събитието, които продължиха до късно.

В послание към нацията по случай събитието, което се дефинира като исторически акт за страната, президентът Ердоган съобщи, че първият намаз /масов мюсюлмански молебен в свещения петъчен ден/ в джамията Света София ще се отслужи на 24 юли т.г.

Датата е емблематична в новата история на Турция, защото съответствува с годишнината от подписването на Лозанския кротичък контракт /на 24 юли 1923 г./, с който се уреждат суверенните граници на актуалната турска страна, показва Българска телеграфна агенция.

В посланието си Ердоган още веднъж съобщи, че връщането на функционалностите на джамия на " Света София " е въпрос на държавния суверенитет на Турция.

Той уточни още,че " в Турция има 453 църкви, синагоги и катедрали.

Всички те са настоящи. " Тази гледка е израз на нашето схващане, че многообразието на религиите/ са нашето благосъстояние ". сподели Ердоган.

По думите на президента визитата в джамията Света София към този момент ще бъде гратис. Докато тя бе музей, влизането ставаше против възнаграждение.

Предстои съвещание на Министeрския съвет, на което ще бъдат разисквани режимът за ритуалите и визитите, в това число и на чужденците, в Света София.

По думите на Ердоган, уреждането на новия режим за визитите в джамията Света София, на мюсюлманските и държавните знаци и други елементи ще отнеме близо шест месеца.

Що се отнася до християнските знаци - мозайките и фреските, приказва се, че ще бъдат затъмнени, или осветени със особено осветяване, ще бъдат закривани със пердета по време на намаза. За туристите се планува да има обособен кулоар.

Жените ще си покриват главите при влизане, посетителите ще си събуват обувките, както в най-посещаваните джамии.

Проправителствените медии лансираха събитието със заглавията " Веригите се строшиха, " Света София към този момент е свободна ", " Правото спечелва ", " Честито да е на целия мюсюлмански свят ", " Слава на Аллах ".

Опозиционният вестник " Джумхуриет " подлага на критика Ердоган за указа.

Сред турските политици доминират изказванията в поддръжка на акта на връщането на Света София на статута й на джамия след 86 години. Редица политици и специалисти разясняват акта не от религиозна точка, а като алегоричен израз на законните права на суверенитета на Турция във връзка с " Света София ". В тази връзка се показва дейна поддръжка на Ердоган.

Лидерката на дребната опозиционна Добра партия Мерал Акшенер съобщи: " Бях споделила, че Ердоган няма да посмее да отвори Света София за поклонения. Излъгала съм се, дано да е за положително, приветствам Ердоган за този жест ".

Лидерът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу преди този момент бе декларирал, че в партията няма да възразят на превръщането на " Света София " в джамия, само че депутатите от парламентарната група за разлика от депутати те от ръководещата партия, не станаха на крайници, с цел да поздравят при четенето на указа, с което бойкотираха алегорично указа.

В същото време обаче един от водещите деятели на НРП Мухаррем Индже, който бе претендент за президент против Ердоган съобщи, че с наслада ще участва на първия намаз в джамията Света София.

Депутатите от прокюрдската Партия на демократичните нации също бойкотираха указа на Ердоган.

Актуален е и въпросът какво ще последва от анулацията на функционалностите на Света София като музей, като каквато е включена в листата на международното историческо завещание на Юнеско и превръщането й в джамия.

Заместник външният министър Явуз Селим Карън разяснява, че Турция извършва отговорностите си към Юнеско.

" Конвенцията за отбрана на международното историческо завещание не лимитира упражняването на суверенитет на страната над културните полезности в нейната страна. Промяната във функционалността на Света София не съставлява нарушаване на Конвенцията за международното завещание ", сподели той.

Носителят на Нобеловата премия за литература Орхан Памук окачестви със следните думи повторното отваряне на Света София като джамия: " Връщането на Света София като джамия значи, че ние към този момент не сме всемирски за останалия свят.

Редица арабски медии, които цитират турските източници, са приветствали решението за връщането на функционалностите на Света София като джамия.

Интересен факт е, че Ердоган в едно изявление за арабска медия още през 1994 година бе заречен един ден да трансформира Света София в джамия.

Западните медии като цяло остро подлагат на критика решението за превръщането на Света София още веднъж в джамия.

Редица специалисти предизвестяват, че евентуално ще има отрицателни реакции от редица страни, каквито към този момент пристигнаха от Сащ, Русия, Гърция.

Политологът доцент доктор Кадер Йозлем приветства " отварянето на джамията Света София още веднъж за поклонение под суверенната власт на турската страна като духовно удовлетворяващо и даже закъсняло ". Той разяснява, че " решението може да има реакции на Балканите, те би трябвало да се наблюдават деликатно, не е изключено да последват нови набези против джамиите, наследството на нашите предци, каквито се правят и в естествени времена - мятане на коктейли Молотов,опозоряващи прояви и надписи, съдържащи ненавист и подстрекаване ".

Експертът по тероризъм и сигурност Абдуллах Агар предвижда, че " макар, че връщането на функционалностите на " Света София " на джамия с президентски декрет е въпрос на държавния суверенитет и самостоятелност, сигурно ще има съществени последици. Бъдете подготвени ".

По думите му " ще последват реакции от християнски среди, от руснаци, гърци, българи, сърби, арменци и други, а евентуално и други ще се причислят към този кортеж. Ще се ползва напън от политически,военен, икономически, дипломатически, културен темперамент. Ще се ускори борбата и изолацията на Турция.Актът ще се манипулира и ще предизвика ", написа той в Туитър.

Туроператори обаче чакат засилен поток за визити в джамията Света София от арабски туристи и туристите от страни от Далечния изток - китайци, японци и други

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР