Стотици милиони. На толкова възлизат загубите за държавата и гражданите

...
Стотици милиони. На толкова възлизат загубите за държавата и гражданите
Коментари Харесай

Росен Христов: Газовите сделки на кабинета Петков са ни коствали стотици милиони

Стотици милиони. На толкоз възлизат загубите за страната и жителите от неизгодни покупко-продажби за природен газ посредством непосредствено договаряне, а не с търгове, както изисква законът, сключвани от държавното управление на Кирил Петков откакто " Газпром " ни " врътна кранчето " в края на месец април.

Това съобщи пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов.

" Ако бяхме траяли същата тактика и бяхме купували на по-висока цена, щяхме през ноември да платим 200 милиона лв. повече. Стотици милиони е размерът на вредата ", акцентира енергийният министър.

Енерговедомството разполагало и с документи, доказващи това. " Имаме документи, които потвърждават непосредствено договаряне, неконкурентни процедури. Българският закон за енергетиката изисква всички доставки, които са за период под 12 месеца, да се правят през лицензирана борса. Това не е правено. ", напомни Росен Христов.

Към момента топката е в полето службите, като вървят инспекции от прокуратурата, ДАНС, ГДБОП и други " Цялата документи е предадена на способените служби, дружно с нашите мнения, че явно икономическият интерес на България не е преследван, а са преследвани други цели. Тук или приказваме за някаква безспорна непросветеност, или приказваме за някакви други ползи ", добави енергийният министър.

Като мотив Христов неедкоратно сподели и графика, данните в която демонстрират, че все още България купува газ на цени доста под пазарните, за разлика от лятото по време на ръководството на постоянния кабинет, когато цените са били съвсем идентични, даже леко надвишаващи пазарните.

" В момента купуваме съвсем на половина на борсовите цени. Вижте по какъв начин е било август месец (графиката демонстрира паритет сред закупната и борсовата цена и в дадени интервали леко надвишаване на пазарните равнища - бел.ред.). Сделки август месец са подписани на цени борса плюс, не борса минус. С компании като МЕТ, с всевъзможни други, даже и с компании, с които все още работим, в това число и " Шениър " с прословутите танкери.

Отстъпката, която ние получихме от тях на база конкурентна процедура е двойно по-голяма, отколкото тогава при директни договаряния ", конкретизира той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР