Стотици милиони. На толкова възлизат загубите за държавата и гражданите

...
Стотици милиони. На толкова възлизат загубите за държавата и гражданите
Коментари Харесай

Росен Христов: Газовите сделки на кабинета Петков са ни коствали стотици милиони

Стотици милиони . На толкоз възлизат загубите за страната и жителите от неизгодни покупко-продажби за природен газ посредством непосредствено договаряне, а не с търгове, както изисква законът, сключвани от държавното управление на Кирил Петков откакто " Газпром " ни " врътна кранчето " в края на месец април.

Това съобщи пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов.

" Ако бяхме траяли същата тактика и бяхме купували на по-висока цена, щяхме през ноември да платим 200 милиона лв. повече . Стотици милиони е размерът на вредата ", акцентира енергийният министър.

Енерговедомството разполагало и с документи, доказващи това. " Имаме документи, които потвърждават непосредствено договаряне, неконкурентни процедури. Българският закон за енергетиката изисква всички доставки, които са за период под 12 месеца, да се правят през лицензирана борса. Това не е правено . ", напомни Росен Христов.
 Росен Христов: Студена зима не ни чака, има други възможности за доставки на газ
Росен Христов: Студена зима не ни чака, има други възможности за доставки на газ

От 1 октомври интерконектора с Гърция ще влезе в употреба

Към момента топката е в полето службите, като вървят инспекции от прокуратурата, ДАНС, ГДБОП и други " Цялата документи е предадена на способените служби, дружно с нашите мнения, че явно икономическият интерес на България не е преследван, а са преследвани други цели. Тук или приказваме за някаква безспорна непросветеност, или приказваме за някакви други ползи ", добави енергийният министър.

Като мотив Христов неедкоратно сподели и графика, данните в която демонстрират, че все още България купува газ на цени доста под пазарните, за разлика от лятото по време на ръководството на постоянния кабинет, когато цените са били съвсем идентични , даже леко надвишаващи пазарните.

" В момента купуваме съвсем на половина на борсовите цени. Вижте по какъв начин е било август месец (графиката демонстрира паритет сред закупната и борсовата цена и в дадени интервали леко надвишаване на пазарните равнища - бел.ред.). Сделки август месец са подписани на цени борса плюс, не борса минус. С компании като МЕТ, с всевъзможни други, даже и с компании, с които все още работим, в това число и " Шениър " с прословутите танкери.
 Росен Христов: Преговорите с Газпром са извънредно комплицирани поради рестриктивните мерки в Европейски Съюз
Росен Христов: Преговорите с Газпром са извънредно комплицирани поради рестриктивните мерки в Европейски Съюз

Поне 10 детайла би трябвало да бъдат контрактувани, с цел да бъде решението напълно преференциално за България

Отстъпката, която ние получихме от тях на база конкурентна процедура е двойно по-голяма, в сравнение с тогава при директни договаряния ", конкретизира той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР