Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните

...
Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните
Коментари Харесай

Иван Гешев за източването на НОИ чрез фалшиви ТЕЛК: Стотици милиони „изтичат в пясъка“


Стотици милиони „ изтичат в пясъка “ и не стигат до действителните хора, които имат потребност от тези пари – инвалидите. Това сподели заместител - основният прокурор Иван Гешев по време на брифинг по отношение на формирани досъдебни производства и инспекции на територията на цялата страна във връзка източване на средства от Национален осигурителен институт посредством подправени ТЕЛК.

По думите му съществуват избрани трендове и процеси в страната, в това число и с наказателно-правен аспект, които способстват парите от Национален осигурителен институт и НЗОК да отиват не към нуждаещите се инвалиди и заболели лица, а към хора, които не би следвало да получават финансиране от тези две институции. Той посочи, че от министър-председателя Бойко Борисов и от основния прокурор Сотир Цацаров е предоставено да се извърши разбор, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за наказателно-правен разбор, осъществяване на инспекции и формиране на досъдебни производства за документни закононарушения.

„ След осъществен разбор бяха събрани съвсем всички производства последните 4-5 години, касаещи приемане на инвалидни пенсии главно с неистинен документи “, добави Гешев.

Той посочи, че тук-там се е открило, че процентът на инвалидните пенсии доближава до 28% от всички пенсии на съответния район. Най-големият % бил в Силистра – 28,6% от всички пенсии в област Силистра, последвана от Разград – над 18% и Перник 16,97%. На места са формирани досъдебни производства, добави заместник-главният прокурор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР