Стотици милиони евро вече са обещани за възстановяването на парижката

...
Стотици милиони евро вече са обещани за възстановяването на парижката
Коментари Харесай

Франция и международната общност ще възстановяват парижката Нотр Дам“

Стотици милиони евро към този момент са обещани за възобновяване на парижката катедрала „ Нотр Дам “ след опустошителния пожар, предизвикал отчасти сриване на 850-годишния храм. Борбата с огъня продължи 15 часа. Френските пожарникари съумяха да спасят каменната структура на катедралата, в това число двете ѝ кули. Екип от 50 експерти вземат участие в следствието.Властите показват настоящата реституция, която беше в ход в „ Норт Дам “ като причина за пожара.

12 часа огнеборците на Париж потушаваха пламъците, които погълнаха покрива, кулата-стрела и многовековната дървена структура на „ Нотр Дам “ пред безпомощните погледи на парижаните. Операцията е била изключително сложна и деликатна, както изясни представител на пожарната, само че постройката оцеля. Всеобщо е облекчението от новините, че огромна част от реликвите и скъпите предмети на изкуството са избавени. Парижаните ще могат да се поклонят пред оживелия трънен венец и отсега нататък да се радват на пъстрите розетки, оживял, въпреки и повреден е Големият орган с 8000 тръби, който ще бъде раздрънкан и изнесен, а Лувърът ще приюти за реституция потърпевшите от пушека картини.
 © БГНЕС  Злополука е причина за пожара в Злополука е причина за пожара в "Нотр Дам "
Според прокурора на Париж - пожарът е породен от акцидент, а не е тенденциозен. 50 следователи търсят аргументите за нещастието.

Според прокурора на Париж Реми Ейц нищо от първите детайли на следствието не насочва към версията за тенденциозен палеж. Съдебната полиция е разпитала служащите от петте компании, заети в ремонтните действия на върха на катедралата, откъдето е тръгнал пожарът. По време не случая там не е имало хора, а процедурите за сигурност са били спазвани, както настояват чиновници.
 Голяма част от скъпите реликви в Голяма част от скъпите реликви в "Нотр Дам " са избавени
Цяла нощ французите следиха гасенето на пожара в "Нотр Дам ". Възстановяването на готическата катедрала евентуално ще отнеме години. Какво е смисъла н...

Франция претърпя като най-тежка контузия изпепеляването на своя народен знак - сърцето на Париж, още нощес президентът Макрон даде обещание възобновяване на катедралата.
 © БГНЕС
Вече се организира експертно съвещание за възстановителния проект, за който очевидно не липсва воля - даренията от богати френски семейства, крупни компании, частни донори и задгранични помощи към този момент надвишиха 600 милиона.

Френски книжари предложиха да дарят приходите от продажбите на романа на Виктор Юго „ Парижката света Богородица “, който е най-купуваната книга от французите през днешния ден.
 "Нотр Дам " в пъкъла на пламъците (ГАЛЕРИЯ)
Пожар изпепели емблематичната парижка катедрала "Нотр Дам ". Огънят срина 93-метровата кула и унищожи огромна част от дървената структура на постройката....
Още по тематиката Пожар в емблематичната катедрала "Нотр Дам " В Париж
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР