Стотици ливански жени преминаха в шествие покрай някогашна фронтова линия

...
Стотици ливански жени преминаха в шествие покрай някогашна фронтова линия
Коментари Харесай

Над Ливан надвисват финансов колапс и заплахи за сигурността

Стотици ливански дами минаха в шествие около тогавашна фронтова линия в ливанската столица през вчерашния ден, носейки бели рози и ливански флагове, с цел да стачкуват против избухналите предната нощ конфликти сред противостоящи групировки, при които бяха ранени десетки хора. Жените показаха решимостта си да не позволен връщане на страната към гражданската война.

След 40 дни на митинги обаче поражда политическа невъзможност, разсънват се остарели религиозни и политически съперничества, всеки ден се стига до улични конфликти, в това число и в региони, които представляваха смъртоносни фронтови линии по време на вътрешноливанския спор от 1975 до 1990 година

Малката средиземноморска страна претърпява също най-тежката си финансова рецесия от десетилетия с невиждан надзор над финансовите потоци. И с нажежаването на пристрастеностите са налице съществени опасения, че Ливан се свлича надолу към дълъг интервал на неустойчивост.

" Изправени сме сред две закани, които се надпреварват една с друга: опасността от финансов колапс и опасността от колапс на сигурността. Ситуацията е невиждана ", сподели Набил Бу Монсеф, заместник-главен редактор на вестник " Ан Нахар ".

Нощните конфликти - основно юмручни битки и замеряния с камъни сред поддръжниците и съперниците на президента Мишел Аун - избухнаха в градове и села из страната с десетки ранени и 16 арестувани поради присъединяване си в тях, оповестиха Ливанският Червен кръст и армията.

Президентът към момента не е провел съвещания с парламентарните блокове за номинирането на нов министър председател след оставката на държавното управление преди месец.

Премиерът в оставка Саад Харири, който е любимецът на Аун и на радикалите от Хизбула да оглави и новия кабинет, отдръпна кандидатурата си за министър председател, като изрази вяра, че по този начин ще разчисти пътя за излаз от политическата невъзможност след 40-те дни на митинги. Протестиращите прибягнаха към затваряне на пътища и към други тактически похвати, с цел да окажат напън върху политиците да отговорят на техните претенции за ново държавно управление.

При последния изблик на принуждение, почнал в неделя през нощта, съперници на двете основни шиитски групировки - Хизбула и придвижването Амал на шефа на Народното събрание Набих Бери - нападнаха протестиращите на околовръстния път на Бейрут. По време на гражданската война тази пътна артерия свързваше най-вече мюсюлманските квартали в западната част на града с християнските региони в източната му част.

Тежки конфликти имаше във вторник вечерта сред хора в шиитското предградие Чия и прилежащия християнски регион Ейн Румане, където последователи на Хизбула и на съперничещи групи, поддържащи десните християнски Ливански сили, се замеряха с камъни. Една пукотевица в Ейн Румане през април 1975 година даде искрата за 15-годишната революция, в която починаха близо 150 000 души.

Същата вечер сред последователи и съперници на Аун имаше юмручни боеве и замеряния с камъни в северния град Триполи, втория по величина в Ливан, при което бяха ранени 24 души. Седмина от тях бяха настанени в болница.

В планинския град Бикфая бяха ранени 10 души, 5-има от които бяха приети в болница, при конфликти сред последователи на Аун и на дясната християнска партия " Фаланга ", заяви Червеният кръст. Насилието избухна, откакто колона от десетки коли с последователи на Аун навлезе в града, който обичайно е бастион на фалангистите.
Вчера към 300 дами минаха в шествие около някогашната фронтова линия сред Ейн Румане и Чия, откакто се събраха по средата и си размениха бели пози. Някои носеха плакати, които гласяха: " Всички сме един народ ", " Всички имаме една болежка ". Те скандираха " Не на гражданската война! "

Но в отсъствието на държавно управление и на каквото и да било политическо решение, анализаторите предсказват още безредици и неизбежна неустойчивост.

" Очаквам още безпорядък. Докато страната е без политическо управление, тя е изложена на рискове. Няма държавно управление, а има цялостен срив на конституционния развой за образуване на държавно управление ", сподели Бу Монсеф.

Нарастващите опасения за сигурността са отражение и на бързо влошаващата се финансова рецесия в страната, която има едни от най-големите задължения в света. Заради дефицита на доларови ресурси ливанските банки постановиха невиждан финансов надзор, с цел да запазят ликвидността, което още повече сковава страната и надува цените заради опасенията от финансов колапс.

Фирмите и семействата са изложени на хаоса. Хората не знаят по какъв начин ще се оправят с идните доларови заплащания за обучение, здравни застраховки и жилищни наеми. Компаниите са съществено затруднени да изплащат заплатите на личния състав, други към този момент са понижили заплатите или просто освобождават чиновници.

Някои специалисти считат, че така наречен " подстрижка ", при която страната лишава част от спестяванията на вложителите, с цел да покрие своите задължения, е неизбежна мярка за справяне с рецесията. Гуверньорът на централната банка Риад Саламе обаче отхвърля тази алтернатива.
В сряда десетки протестиращи се събраха пред централната банка в деловия квартал на Бейрут Хамра, настоявайки за фискални ограничения, които да не обиден дребните инвеститори и бедните хора. Край тях бръснари и фризьори гратис подстригваха мъже и дами на фона на безпокойствата за спестяванията на вложителите.

" Налагат ни избрани ограничавания, поради които хората не могат да си купят медикаменти или да влязат в болница, а в това време едрите предприемачи могат на трансферират парите си ", сподели Ребека Сааде - една от протестиращите, до момента в който фризьорка я подстригваше. " Хората се чудят по какъв начин да намерят долари, с цел да си платят наема или да си купят храна, при баснословно растящи цени, а те ни упрекват, че протестираме ", съобщи тя.
В известие на ливанската войска бе посочено, че са арестувани 16 души, взели участие в насилието, и че 33 бойци са били ранени в Триполи от камъни и коктейли " Молотов ". Други 10 военни били ранени, до момента в който разделяли враждуващите тълпи в Чия и Ейн Румане. Още 8 бойци били ранени в Бикфая.

Сблъсъците сред протестиращите и поддръжниците на Хизбула слагат в внимателно състояние ливанската войска и силите за сигурност и заплашват да отворят рисковите разломни линии в страната, оказала се в политическа задънена улица.

Харири подаде оставка на 29 октомври в отговор на всеобщите митинги, подпалени от нови налози и от тежката финансова рецесия. Неговата оставка извърши едно от основните претенции на протестиращите, само че потопи страната в неустановеност при неналичието на явен път към разрешаване на икономическите и обществените й проблеми.
Харири настояваше да оглави държавно управление от технократи, до момента в който неговите съперници, в това число Хизбула, желаят кабинетът да включва както специалисти, по този начин и политици.

Според Бу Монсеф Хизбула счита, че едно държавно управление, формирано единствено от технократи и изключващо (шиитската) формация, ще бъде подарък за Америка, която желае (Хизбула) да не взе участие в ръководството.

" Някои хора, изключително в партиите, свързани с страната, залагат на това, че колкото повече отслабва въстанието, толкоз повече ще се смекчават и изискванията, които Харири слага ", сподели Мустафа Алуш, представител на (сунитското политическото) придвижване Мустакбал (Бъдеще) на Харири. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР