Стотици красиви птици избраха да отдъхнат в Атанасовското езеро. През

...
Стотици красиви птици избраха да отдъхнат в Атанасовското езеро. През
Коментари Харесай

Розово фламинго избра да кацне край езеро до Бургас

Стотици красиви птици избраха да отдъхнат в Атанасовското езеро. През август то се оказа извънредно привлекателно място за десетки типове птици, оповестява Нова тв.

Най-вълнуващи са десетките екземпляри розово фламинто, които намират успокоение и сигурност в басейните в северната част на езерото - територията на поддържания резерват. Допреди 5-6 години розовото фламинго е същинска необичайност за нашите географски ширини.

``
реклама

" Предполагаме,че идват от някои от колониите в делтата на Марица или от някои от турските колонии по Средиземноморието ", сподели Спас Узунов от Фондация " Биоразнообразие ".

Орнитолози записали обособени екземпляри от красивата птица даже в Украйна. Специалистите го изясняват с световните климатични промени. " Естествено, и някои други местни фактори, като да вземем за пример – в някои от турските колонии има безпокойствие, засилено строителство, урбанизация и част от птиците мигрират от там и търсят къде да мигрират ", сподели още Узунов.

Спокойствие им давали избрани водни басейни у нас- язориви в Кърджалийско, водоеми в Южна Тракия, Бургаските езера. Важно за розовото фламинго при избора му на територия, на която да се откри била и храната. " Розовото фламинго се храни с най-обичаната храна, освен за него, само че и за огромна  част от жителите на Атанасовско езеро са солнично раче, сартемията. Това симпатично ракообразно, което е и причина за розовия цвят на водите, само че освен на Атанасовско езеро ", съобщи Радост Цонева от Фондация " Биоразнообразие ".

Освен необикновените посетители сега, в предпазената територия могат да се видят розови пеликани, многочислени ята - дъждосвирцови птици.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР