Стотици километри кабели висят над главите на хората в Русе.

...
Стотици километри кабели висят над главите на хората в Русе.
Коментари Харесай

Мила родна картинка: Кабели висят опасно над русенци

Стотици километри кабели висят над главите на хората в Русе. Повечето от тях към този момент не се употребяват, само че все пак никой няма обвързване да ги отстрани, оповестява Българска национална телевизия.

Ситуацията става рискова поради последното снежно злополучие, когато още повече кабели увиснаха или бяха скъсани.

Хиляди метри кабели с незнаен генезис са опънати сред фасадите в Русе, висят над оживени улици или навити на кълбо са закачени за някой дирек.

От Общината в Русе обясниха, че огромна част от кабелите са на телекоми и няма възбрана да се инсталират по стени и стълбове. В наредбата е указано, че кабелите не би трябвало да нарушават естетичния тип на постройката.

" Фасадите могат да се употребяват за монтаж на подобен тип кабели, в случай че те се отнасят до там, че те ще зареждат живущите или притежателите на постройките ", съобщи инж. Калоян Дечев, електроинженер в община Русе.
Според хората обаче като се изключи че са грозно намотани кабелите могат да бъдат и рискови.

" Опасни са за децата. Заобикаляме ги, където са паднали ", разяснява Ралица Буюклиева.
Ситуацията стана още по-драматична в края на ноември, когато под тежестта на мокрия сняг и мощния вятър десетки кабели увиснаха съвсем до земята или се скъсаха.

Контролен орган няма. Ако се подаде сигнал до кмета от общината търсят притежателя.

" Изпраща се писмо до притежателя на кабела, той дава отговор: Ползва се, не се употребява, ние му даваме указателно писмо с метода за деяние в бъдеще ", сподели още инж. Калоян Дечев, електроинженер в община Русе. Ситуацията по селата не е по-различна.

И защото се работи единствено при сигнал на всички места не престават да висят неизползвани кабели, тъй като няма кой да задължи техните притежатели да ги отстрани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР