Стотици кандидати за помощи за отопление в Благоевградска област са

...
Стотици кандидати за помощи за отопление в Благоевградска област са
Коментари Харесай

Стотици откази на енергийни помощи в Благоевградско

Стотици претенденти за помощи за отопление в Благоевградска област са получили отводи. Две са главните аргументи за това - обезпеченият най-малък месечен приход, който не е изменян 14 години, и смяната в имотното положение на възрастните хора. Често те подаряват или наследяват имущество, което им пречи да се възползват от финансовото подкрепяне.

Георги Станоев е пенсионер от дълги години. Миналата есен кандидатствал за помощи за отопление, защото двамата със брачната половинка му са с ниски приходи. Пенсиите им надвишавали критериите и не били подкрепени.

" Сумата, с която надвишава, е 30 лв. и не сме получавали. В образованието работих цялостен живот и в края на краищата да не можеш да се отоплиш. Това е неприятна работа ", споделя пенсионерът.

В същата обстановка, като Георги тази година са още близо 7 000 души, от общо 31 000 подали документи за помощи в Благоевградска област. За да бъдат утвърдени кандидатстващите, не би трябвало да са дарявали или наследявали парцел в последните пет години. Наличието на второ жилище също е спънка, с цел да бъдат бъдат подкрепени хората.

" Размерът на помощта тази година е 623 лева и 55 стотинки, като това е за целия отоплителен сезон от 5 месеца. Най-честите отводи са, когато прихода надвишава правото на тази помощ. Тъй като към момента основата за отпущането на тази помощ е обезпечения най-малък приход ", изясни специалистът в Регионална дирекция обществено подкрепяне - Благоевград Станка Михова.

От 1 ноември тази година, с разпореждане на Министерски съвет, хората, които не са били утвърдени за енергийни помощи, поради надвишен приход с до 40 лв., също ще бъдат подкрепени финансово. До края на годината те ще получат еднократно по 400 лв..

" Такива лица, които нямат нужната 6-месечна регистрация, само че не престават да бъдат регистрирани към 1 ноември в бюрото по труда, също имат право на тази помощ, която ще се изплати до края на декември ", разясни Михова.

Заради неналичието на смяна в критериите, доста възрастни хора към този момент са се отказали да аплайват за подкрепяне.

285 000 семейства в цялата страна тази година ще получат енергийни помощи, като средствата могат да бъдат употребявани за заплащане на сметките за електрическа енергия, газ или твърдо гориво.

Автор: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР