Стотици животновъди излязоха на протест в центъра на София в

...
Стотици животновъди излязоха на протест в центъра на София в
Коментари Харесай

Протест на животновъдите пред МС и мляко по жълтите павета

Стотици животновъди излязоха на митинг в центъра на София в сряда. Фермери от Югоиточна България се събраха пред постройката на Министерския съвет в символ на митинг против умъртвяването на животни в Бургаско и Ямболско поради болестта от чума.
Хората упорстват да спре всеобщото изтребване на здрави животни и да се резервира поминъка на жителите на засегнатите от болестта региони. Протестиращите желаят и оставките на министъра на земеделието, неговия заместител и чиновници на ведомството.

Хората са безапелационни, че митингите няма да спрат, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени. Те донесоха тонове мляко, което разляха на жълтите павета пред постройката на Министерски съвет, блокирайки придвижването. Запалиха и вълна от овцете си.

" Всичко, което се прави с животните в Странджа, е вярно. Няма друга европейска и международна процедура ". Това сподели министър председателят Бойко Борисов при започване на съвещанието на кабинета.

Премиерът прикани да се подхващат всички вероятни ограничения, с цел да се спре болестта, тъй като всичко, което се прави в този момент е малко, а в случай че се допусне разпространяването на чумата, има сериозна заплаха да загине целият бранш и в продължение на три години да не можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло. Според Борисов това ще изправи страната ни пред злополука.

„ Веднага подгответе стада. Подгответе се с парите, с цел да могат хората да си вземат овце. Колкото и да коства, в този момент е малко, После провалите ще се мерят в стотици милиони”, разяснява Борисов на съвещанието на кабинета. Вземете всички ограничения за дезинфекция”, заръча министър-председателят.

„ Искането за 20 лева на евтаназирано животно значи запас от 25 млн. лева и е безусловно голословно и не може да бъде изпълнено. Претенциите на протестиращите са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди. Те съставляват към 25% от козевъдния и овцевъдния отрасъл в страната. Всички останали, както в овцевъдство и козевъдство, по този начин и в говедовъдство, биволи, птици, прасета и така нататък, на вчерашния съвет по отглеждане на животни споделиха, че не споделят това, което НОКА желаят “, изясни земеделският министър Румен Порожанов.

Той разяснява, че всеки има право да стачкува, само че страната разполага с избран бюджет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР