Стотици жители на Велинград поискаха незабавно да бъде отнета концесията

...
Стотици жители на Велинград поискаха незабавно да бъде отнета концесията
Коментари Харесай

Във Велинград искат отнемане на концесия за добив на волфрам

Стотици поданици на Велинград желаеха неотложно да бъде отнета концесията за рандеман на волфрам в близката мина „ Грънчарица “.

Притесненията си те показаха на открита среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов и депутати от района.

Хората във Велинград всеобщо са срещу рудодобива в региона, тъй като съществено се тормозят за здравето си. Близо до самата мина има водохратилище и водата ще бъде нечиста, няма метод да няма вреди за здравето на хората и за екологията, показват те.

Против са и хотелиерите.

„ Това е безусловно несъвместимо – да има волфрамова мина и да има и спа туризъм! “, споделя хотелиерът Златко Златанов.

Концесията за рандеман на волфрам е дадена броени дни преди края на тройната коалиция през 2009 година Тогава екоинспекторите не са разкрили нищо неправилно. Днес обаче се оказва, че забележителна част от територията, където би трябвало да се добива скъпият метал, е вододайна зона.

„ До огромна степен вероятността да не се даде позволение е налична от позиция на това, че огромна част от дейностите попадат в първа санитарна зона “, сподели Нено Димов.

-->

Представител на вложителите обаче твърди, че добивът на волфрам ще съживи стопански района. В рамките на няколко години ще бъдат открити 700 работни места, а междинната заплата ще бъде 1400 лв., показва инж. Детелин Недялков, някогашен чиновник на мина „ Грънчарица “.

Очаква се в първите дни на октомври да стане дефинитивно ясно дали в мина „ Грънчарица “ ще бъде позволен добивът на волфрам.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР